Paars II dicht bij akkoord ziekenfonds

De VVD verzet zich niet langer tegen hervorming van het ziekenfonds. Dat zou de weg kunnen vrijmaken naar een verplichte volksverzekering tegen ziektekosten....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Het is het enige punt waarover de drie paarse partijen elkaar zijn genaderd in de discussie over het verzekeringsstelsel voor ziektekosten. Onder het kabinet-Kok was het onderwerp taboe.

Kern van de hervorming is dat niet meer het salaris, maar het inkomen bepalend is voor deelname aan het ziekenfonds. Daardoor kunnen ook kleine zelfstandigen het goedkopere ziekenfonds in. Mensen die in het ziekenfonds zitten dankzij hun salaris, maar die daarnaast inkomen uit vermogen hebben, moeten zich particulier verzekeren.

PvdA en D66 beschouwen de invoering van een inkomensgrens als eerste stap naar een volksverzekering tegen ziektekosten. Dat geldt niet voor de VVD, die er juist op aan stuurt dat iedereen zich particulier verzekert.

Betrokken VVD'ers lieten gisteren echter blijken geen punt te maken van afschaffing van de loongrens. VVD-onderhandelaar Bolkestein ontkende dat zijn partij van het ziekenfonds af wil. Hij gaf toe dat er onrechtvaardigheden in het huidige ziektekostenstelsel zitten. Hij zei dat de VVD voor een pijnlijke beslissing staat. 'Het is een stap van formaat. Er zouden vierhonderdduizend kleine zelfstandigen in het ziekenfonds komen.'

Het is nog niet zeker dat het plan er door komt. Bolkestein zei gisteren dat een compromis mogelijk is. De informateurs zullen nu met een voorstel komen. 'Een praktische oplossing moet mogelijk zijn', zei hij.

Het verzekeringsstelsel is een van de weinige onderwerpen waarover nog geen overeenstemming bestaat in de formatie van het tweede paarse kabinet. Geschil van mening is er ook nog over de bezuinigingen op Defensie en Ontwikkelingssamenwerking. Tenslotte moeten de laatste besluiten over het financieel beleid nog worden genomen.

Bolkestein, gisteren de dagvoorzitter van de onderhandelaars, zei dat de informateurs 'over al deze potentiële struikelblokken' zelf met voorstellen zullen komen.

VVD en D66 willen nog voor het weekeinde een doorbraak forceren, nu de informatie op een haar na lijkt te zijn gevild. Vandaag wordt gesproken over de bezuinigingen op en extra uitgaven voor zorg, onderwijs en sociaal beleid.

Ingewijden spreken van de 'lakmoesproef'. Vooral de PvdA is van mening dat de aangedragen bezuinigingen boterzacht zijn. In de praktijk zal blijken dat ze te weinig opleveren, waardoor er uiteindelijk te weinig geld zal vrijkomen voor sociale uitgaven.

VVD en D66 verwerpen die opvatting. Zij verdenken de PvdA ervan de onderhandelingen te rekken. Volgens VVD'ers moet 'het gemillimeter van de PvdA' ophouden. Bolkestein wil vrijdag knopen doorhakken, omdat hij zaterdag verplichtingen heeft als voorzitter van de Liberale Internationale in Bonn.

In kringen van D66 wordt het 'volstrekt ongeloofwaardig genoemd' als er deze week geen overeenstemming tussen de onderhandelaars zou worden bereikt. D66-onderhandelaar De Graaf noemde vrijdag 'D-day' in de informatie van Paars II.

De PvdA weigert echter toe te geven aan de druk van de andere partijen. PvdA-onderhandelaar Wallage reageerde op de opmerking van De Graaf met de uitspraak: 'D-day wordt nooit van tevoren aangekondigd.' Volgens Wallage kan een akkoord ook begin volgende week worden gesloten.

De informateurs doen er, blijkens hun woordvoerder, 'alles aan' voor het weekeinde op hoofdlijnen een akkoord te bereiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden