Paars blaast FM-veiling na protest af

De veiling van FM-frequenties gaat niet door. De paarse regeringspartijen hebben woensdag besloten de omstreden verkoopmethode, waarbij commerciële zenders op hun eigen frequentie moesten bieden, af te blazen....

In het Torentjesoverleg hebben premier Kok, de vice-premiers Borst en Jorritsma en de fractieleiders afgesproken de bestaande commerciële zenders in principe op hun huidige FM-frequenties te laten. De staatssecretarissen De Vries (Verkeer) en Van der Ploeg (Media) moeten een nieuw systeem voor de verkoop van vergunningen uitwerken.

De coalitie is geschrokken van de massale protestacties van luisteraars. De commerciële stations Radio 538, Sky Radio en Veronica voerden de campagne tegen Den Haag aan. Per brief, e-mail en telefoon zijn honderdduizenden reacties binnengekomen bij PvdA, VVD en D66.

Twee weken geleden nog besloot het kabinet de veiling door te zetten. Onder leiding van De Vries werd de laatste hand gelegd aan het veilingreglement. Maar na de protestgolf rees de twijfel of de procedures wel afgerond konden worden voor 1 september, de datum waarop de eerste bestaande vergunningen aflopen.

Het kabinet had lering getrokken uit de eerder mislukte veiling van de UMTS-frequenties voor mobiele telefonie en een noodremprocedure ingebouwd. Desondanks begon de tijd te dringen. Het gaat om acht landelijke FM-frequenties, 59 regionale en 14 middengolf-frequenties, die in drie etappes per opbod zouden worden verkocht.

Het besluit is een nederlaag voor De Vries en minister Zalm van Financiën. Zij hebben zich sterk gemaakt voor de veiling. Daarnaast lijdt ook Van der Ploeg gezichtsverlies, omdat hij de verkoopmethode zag als een instrument om de publieke omroep te beschermen.

Voor de commerciële radiozenders stond de veiling gelijk aan diefstal. Zij moesten miljoenen betalen voor frequenties die ze zelf populair hadden gemaakt.

Enkele weken geleden benaderden de commerciëlen het kabinet met een bod van 240 miljoen gulden voor alle landelijke frequenties. De Vries is niet op dit bod ingegaan. Het kabinet had al wel besloten om een instapbedrag te vragen per frequentie. Dat geld moest naast de veilingopbrengst worden betaald. Hiervoor deden bedragen van twintig tot dertig miljoen de ronde.

Mogelijk moeten Sky, Radio 538 en de andere zenders een dergelijk bedrag betalen voor hun nieuwe vergunningen. Het is niet uitgesloten dat de nieuwe, extra frequenties voor niet bestaande zenders alsnog worden geveild.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden