Nieuws

Paardensportwedstrijden tot eind maart verboden vanwege uitbraak virus

De internationale paardensportfederatie FEI heeft vrijwel alle internationale wedstrijden tot 28 maart geschrapt wegens de uitbraak van het rhinopneumonie-virus. De maatregel treft tien landen van het Europese vaste land, waaronder Nederland, zo meldt de KNHS. Ook het topevenement Dutch Masters, voorheen Indoor Brabant, dat volgende week zou beginnen valt onder het verbod.

Marc Houtzager met Sterrehofs Dante in actie tijdens het NK Springen in Kronenburg. Beeld ANP
Marc Houtzager met Sterrehofs Dante in actie tijdens het NK Springen in Kronenburg.Beeld ANP

Het rhinopneumonie virus begon ruim een week geleden op het internationale concours van Valencia. Inmiddels zijn er in meerdere landen gerelateerde uitbraken, waaronder in Frankrijk, Engeland en Duitsland. In Valencia waren 25 paarden uit Nederland. 13 ervan staan weer in de eigen stal.

De FEI noemt het een ‘bijzonder moeilijk besluit’ om alle internationale wedstrijd tot 28 maart te schrappen. ‘Dit is een tweede zware klap, nadat de internationale kalender al een jaar is ontregeld vanwege het coronavirus’, zegt secretaris-generaal Sabrina Ibáñez van de FEI. ‘Maar deze uitbraak is de ernstigste in tientallen jaren. We kunnen geen risico lopen. Het rhinopneumonie virus is bijzonder agressief en kan veel slachtoffers maken. Dat moeten we ten kosten van alles zien te voorkomen.’

Als enige uitzondering mogen de meer weken durende evenementen, de zogenaamde Tours, die op dit moment al begonnen zijn doorgaan. Dit is mede zo besloten om te voorkomen dat heel veel paarden tegelijk verplaatst worden.

Zeer besmettelijk

Volgens een woordvoerster van de KNHS betreft het een zeer besmettelijk virus. “Het virus kent meerdere varianten, de klachten kunnen variëren van milde verkoudheidsklachten tot ernstige neurologische verschijnselen. De neurologische verschijnselen kunnen overlijden tot gevolg hebben.” De meeste paarden zijn tegen de ziekte gevaccineerd, maar dat biedt geen 100 procent zekerheid.

De FEI heeft inmiddels 21 dierenartsen naar Valencia gestuurd om de zieke dieren te helpen én de twee plaatselijke collega's te assisteren. Ook wordt er extra hulpmateriaal naar de Spaanse stad gezonden. Van vier paarden is bekend dat ze aan het virus zijn overleden, 84 paarden vertonen verschijnselen en 11 worden er behandeld in klinieken in Valencia en Barcelona.

Voor de Dutch Masters betekende het de tweede opeenvolgende afgelasting. Vorig seizoen werd het evenement in de Brabanthallen op het laatste moment geannuleerd wegens de uitbraak van het coronavirus. Nu zouden de wedstrijden zonder publiek worden gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden