Paardenbazen niet gerust op olympische stemming

Juan Antonio Samaranch, de voormalige opperherder van de olympische beweging, had weinig op met de paardensport. Het kostte hem de grootste moeite niet al te diep in slaap te sukkelen, zeker als hij pirouettes draaiende danspaarden kreeg voorgeschoteld....

Logisch dan ook dat de hippische wereld vreesde voor zijn olympische toekomst. Samaranch wilde op zijn minst het mes zetten in het brede scala aan disciplines, maar de oude baas kreeg elke keer weer te maken met het gegeven dat de hippische sector zich verzekerd wist van de steun van vorstenhuizen.

De Britse prins Phillip was jarenlang voorzitter van de hippische federatie FEI en nu wordt die functie alweer een eeuwigheid met koninklijke flair uitgeoefend door Dona Pilar de Borbon, een zus van de zittende Spaanse monarch Juan Carlos.

En dan had je uiteraard prins Bernhard, beschermheer van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie , op wie de beweging altijd een beroep kon doen. Daar kon die Samaranch niet tegenop.

Of de paardensector andermaal moet vrezen voor zijn olympische status? De dag van morgen belooft het antwoord te geven. Dan worden in Singapore alle olympische sporten gewogen, en het kan haast niet anders dan dat er een aantal te licht wordt bevonden. De paardenbazen, dat staat vast, zijn er niet helemaal gerust op.

Dat hebben ze te danken aan Poetin, de president van Rusland, die ook al niets op heeft met de paardensport. De FEI gunde de EK dressuur van dit jaar aan de Russische bond, die voor het evenement Moskou op het oog had. De voorbereidingen gingen op tijd van start, maar een tussentijdse herschikking van topfuncties in het bondsbestuur had tot gevolg dat alle werkzaamheden drie maanden geleden kwamen stil te liggen.

De nieuwe voorzitter van de organiserende bond, Zelesnev, was van een andere politieke kleur dan zijn voorganger, de vrouw van burgemeester Loesjkov, die tot het Poetin-kamp behoort. De president bleek onaangenaam verrast, waarop de bond het evenement niet langer wilde organiseren.

Om te redden wat er nog te redden valt, is de hulp ingeroepen van een multimiljonair, Anatoli Isatsjkin. Misschien gaat het evenement volgende maand alsnog door, maar het gemodder zal zeker een smetje werpen op het toch al bezoedelde olympische blazoen van de paardensport.

Bezoedeld door het feit dat Peking vanwege de vogelpest in 2008 geen onderdak kan bieden aan de ruiters, die voor hun Spelen moeten uitwijken naar Hongkong. Een olympisch filiaal, als dat niet het begin van het einde is. . .

Maar bezoedeld vooral door dopingaffaires tijdens de Spelen van Athene. De winnaar van de springtitel, de Ier Cian O'Connor, bleek zijn paard fors te hebben gedrogeerd. De opvolger van Jeroen Dubbeldam bleef vervolgens pontificaal op zijn gouden plak zitten en was pas deze week bereid zijn trofee af te staan aan de rechtmatige eigenaar, de Braziliaan Rodrigo Pessoa.

Hoe de stemmingen vandaag in Singapore ook uitvallen, een ding staat vast: de paardensport kan fluiten naar de schoonheidsprijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden