Paarden massaal op Marktplaats

Paarden en pony’s staan massaal te koop. Veel meisjes die er de afgelopen jaren een kochten, voelen zich gedwongen het dier van de hand te doen. Het onderhoud van het dier blijkt bij nader inzien te duur.

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

De afgelopen jaren nam het houden van een eigen paard een grote vlucht. Het geschatte aantal in Nederland is sinds 1990 verdubbeld tot 350 duizend à 400 duizend . Ook het ledental van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) steeg van 139 duizend leden in 2002 naar 210 duizend in 2010.

Internet puilt uit

De hype lijkt nu over zijn top. Het internet puilt uit van de aangeboden paarden. Door het grote aanbod is de prijs gekelderd. Deed een huis-tuin-en-keukenpony vorig jaar nog 80 tot 100 euro, nu gaan ze voor niet meer dan 35 euro weg.

Op de ponymarkten van de aflopen zomer viel al niets te verdienen. Bij de laatste van dit seizoen, vorige week in het Overijsselse Heeten, gingen de pony’s voor nooit eerder vertoonde dumpprijzen weg. ‘Er zijn veel te veel pony’s, zegt marktmeester Wout Wagenmans. ‘Door de stijgende populariteit wordt er extra gefokt. Al die veulentjes moeten voor de winter weg.’

Paardenmarkt

Ook op de paardenmarkt dinsdagochtend in Roden waren de prijzen laag, meldt marktmeester Gerk Huisma. Concrete cijfers wil hij niet geven, wel speculeert hij over de oorzaak. ‘Het ligt aan de recessie dat mensen het spul kwijt willen.’

Niet de aanschaf, maar de onderhoudskosten nekken de particulier. Wie een paard of pony houdt, moet zeker rekenen op 5 euro per dag aan kosten, aldus paardenhouder Antoine Vlaminckxs, en dan heeft hij het over het stallen van een paard bij huis – niet over een pensionstal in een dure manege. De kosten betreffen hooi, stro, inentingen en de hoefsmid. Vlaminckxs heeft zelf negentien paarden en pony’s, speciaal voor kinderactiviteiten van scouting. Er zijn mensen die hem hun dier zelfs gratis aanbieden.

Geen slechte boodschap

Voor het landschap is de vermindering van het aantal paarden en pony’s geen slechte boodschap. De rijksbouwmeester sprak in 2006 van de ‘verpaarding’ van het platteland. Voor elke koe die uit de wei verdween, kwam een paard in de plaats met bijbehorend slordig grasland – paarden zijn selectieve grasmaaiers – en wit oplichtend hekwerk. Gemeenten werden opgroepen regels te maken tegen deze verrommeling.

Voor verkoop bestaat ook een alternatief. In advertenties wordt dan een bijrijd(st)er gevraagd, of er wordt een leasepaard aangeboden. Voor een ‘kleine vergoeding’ mogen liefhebsters het adoptiepaard of de -pony verzorgen en berijden.

En als dit ook niets oplevert, dan rest de rauwe praktijk van paardenslachterij Jan van der Veen uit Nijkerk. In plaats van acht tot tien dieren per week slacht hij tegenwoordig het dubbele. ‘Zo’n recreatiepaard kost te veel en dan moet het weg’, meldt hij. Vorige week was het jongste 5 maanden en het oudste 36 jaar. Uit het hele land krijgt hij ze aangeboden, omdat hij de enige is die wekelijks slacht. Hij voorspelt dat het overschot nog wel een paar jaar zal duren, want er is gewoon ‘blindelings door gefokt’.

Paarden in de manege. (ANP) Beeld ANP
Paarden in de manege. (ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden