Paard laat wind, ruiter schaamt zich diep

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Wiltshire, 12 oktober 1939

De aardige boer hier in de buurt heeft me zijn shetlander geleend, zodat ik Whitaker (butler, red.) kan leren paardrijden. Het is een stevig, sloom dier met een romeinse neus dat Dulcie heet. Toen ik haar vandaag zadelde, zei Whitaker dat hij niet wist welk uiteinde van Dulcie hem het meest angst aanjaagde.

Toen begonnen de problemen. Whitakers benen zijn zo kort dat hij niet bij de stijgbeugels kan om op het paard te komen, en hij was mij te zwaar om hem een kontje te geven. Via een flinke stapel houtblokken klom hij erop, om er meteen van de andere kant af te vallen.

Na ettelijke pogingen gingen we op weg, met Whitaker stokstijf in het zadel, terwijl ik de teugels hield. In een rustig tempo volgden we het karrespoor naar de Salisbury Plain en ik had moeite mijn lachen in te houden, hij zag er zo grappig uit met dat van angst vertrokken vollemaansgezicht.

Alles ging goed tot we omkeerden om huiswaarts te gaan. Dulcie liet een enorme wind, maakte een sprong voorwaarts en ging er in volle galop vandoor, terwijl Withaker uit alle macht in het zadel probeerde te blijven.

Ik had er achteraan moeten gaan, maar kreeg de slappe lach. Toen ik later terug kwam bij de boerderij, trof ik Withaker op de grond en Dulcie grazend nabij. 'Ik heb het tot het eind gehaald en gleed toen langs haar hals van haar af', zei hij glunderend.

'Ik verzeker u, mevrouw, dat ík niet dat vreselijk beschamende geluid heb gemaakt.'

Hermione Ranfurly (1913-2001), Britse gravin, oprichter van Book Aid International. Ingekort fragment uit To War with Withaker - the Wartime Diaries of the Countess of Ranfurly 1939-1945. Mandarin Paperbacks; 1995.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden