Paar Jansma-Verhees succesvol in Denver

In de Verenigde Staten is het gebruikelijk dat een bridger in goeden doen vijf professionele spelers inhuurt en met dat team deelneemt aan de grote toernooien....

Voor een goedgevulde zak met dollars reisde het Nederlandse paar eind november naar Denver voor de North American Fall Championships. Zij bevonden zich daar in het elitaire gezelschap van de sterkste paren uit alle delen van de wereld die ook op een invitatie van een Amerikaanse sponsor konden rekenen.

Hoofdmoot van het tiendaagse mega-evenement (in totaal werd op 10.141 tafels gespeeld) was de Reisinger Board-a-match. Tien teams bereikten de finale, waaronder vrijwel alle buitenlandse topparen. Jansma-Verhees presteerden in dit ijzersterke veld uitstekend en eindigden met hun Egyptische en Amerikaanse teamge-noten als derde.

In deze wedstrijdformule wordt elk spel op de simpelste manier uitgerekend. Bij een beter resultaat dan de andere tafel win je met 2-0, waarbij de grootte van het verschil niet ter zake doet. Twee identieke scores betekent 1-1 en elk verlies is 0-2. Deze methode levert wel veel wildwesttaferelen op, omdat af en toe achthonderd of meer in de zijkolom toch niet meer kost dan 0-2.

Een extra overslag is in de board-a-match goed voor de volle winst. In diagram 1 las de leider het spel perfect en haalde het onderste uit de kan.

Zie diagram 1

West kwam tegen 3SA uit met B, door oost met V overgenomen. De leider dook en won in de tweede slag H met het aas. Overgestoken naar H in de dummy en V, 3, 2 en 4. Ook B hield waarbij de leider met interesse het vallen van 10 in west registreerde. Er waren met 6, 4 en één harten elf kaarten van oost bekend.

Harten naar A gevolgd door de geslaagde snit op H (binnen het kader van de zwakke 2-opening was het onwaarschijnlijk dat oost naast V, H en H ook over H beschikte). De leider nam A mee (uit zuid 8 weg terwijl oost twee ruiten afgooide) en speelde harten naar V waarna ook B op tafel kwam. Oost bekende in totaal drie keer op harten en zijn hand was een open boek.

De positie met drie slagen te spelen. Oost: 10 met H7 en zuid: 8 en A9. De leider wist alles en ging met ruiten van slag waarna oost 7 speelde en de leider 9 zette met gegarandeerd succes. A was de laatste en tevens elfde slag; de tweede overslag was goed voor 2-0.

Louk Verhees toonde zich in diagram 2 van zijn handigste kant en sleepte een onmaakbaar ogend contract in de wacht.

Zie diagram 2

West kwam tegen het hoge 3SA-contract uit met ruiten voor A. De Nederlandse leider zag zich voor een schier onmogelijke taak geplaatst. In de tweede slag speelde hij V, een sluwe kaart die west met een lastig probleem opzadelde.

West vermoedde AV2 in zuid. Neemt west direct H dan heeft de leider in de vorm van B een entree naar de dummy en tevens een extra schoppenslag. Daarom meende west er goed aan te doen V te duiken. De leider had nu acht slagen en beperkte daarmee het verlies enigszins. Het werd allemaal nog beter.

Er volgden vier ruitenslagen die oost in verlegenheid brachten. Oost gooide om onduidelijke redenen drie harten en slechts één schoppen af. De leider incasseerde daarna A en ging in harten van slag: 4, 3, V en H in oost die harten doorspeelde voor B van west.

West maakte ook A en A maar de strijd was al lang in het voordeel van de leider beslist. Met twee slagen te spelen kwam er klaveren in de AV vork van de leider die daarmee tot zijn eigen verbazing het contract in veilige haven had gegoocheld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden