O+

Dit is de eerste keer dat ik niet-afgeschoten paintballs zie. Blauwe. Bij het vullen van een magazijn moet er iets mis zijn gegaan. Oproerpolitie schiet met paintballs om na afloop van een demonstratie relschoppers te kunnen oppakken. Juridisch is een blauwe vlek op een jas geen sluitend bewijs. Of er zou iets aan de verf moeten zijn toegevoegd dat hem onderscheidt van paintballverf die in de reguliere handel te koop is.


Een van de politiemannen gaat zijn boekje te buiten, hij schopt een arrestant die machteloos op de grond ligt. Twee andere politiemannen steken hun handen naar voren, ze willen hem stoppen. Maar de eerste schop heeft de arrestant al te pakken. Hij grijpt naar zijn hoofd.


Te zien aan de stenen op de voorgrond en de achtergrond is het er flink aan toe gegaan. Het zijn dit keer boeren die in opstand zijn gekomen, ze hebben een conflict met de regering dat al van eerder dateert. Hoewel er beloofd is meer land te verdelen over kleine boeren, zijn het de grote bedrijven die grond in handen krijgen. Kleine boeren zijn onteigend of spoorloos verdwenen. Internationale handelsverdragen prijzen lokale producten uit de markt. Toen onlangs ook nog de benzineprijzen werden verhoogd, zijn de boeren de straat op gegaan. Mijnwerkers, leraren, verplegers en vrachtwagenchauffeurs hebben zich bij hen aangesloten.


De politiemannen dragen een harnas zoals ridders dat droegen in de Middeleeuwen, maar dan van plastic. Een borststuk met een buikpartij in de vorm van een sixpack moet de tegenstander schrik aanjagen. De knielende agent in het midden heeft op de zijkant van zijn helm een rode O. Daarachter een plus. Bloedgroep O-positief, voor het geval hij zo zwaar gewond raakt dat een bloedtransfusie noodzakelijk is. Zijn harnas is zwart, net als dat van de agent achter hem. Ook op diens helm een bloedgroep. Het zijn deze twee zwarten die de schoppende agent proberen te stoppen. De anderen hebben geen bloedgroep en zijn in het donkergroen. Andere eenheid? Lager in de rangorde? In ieder geval minder driftbeheersing. De derde agent van rechts heeft een aluminiumbuis in zijn hand. Is dat een ontsteking? Op zich is dat ook een explosief, zij het kleiner dan het explosief dat ermee ontstoken moet worden. Er doen geruchten de ronde dat de demonstranten niet alleen met stenen naar de politie gooien. Dat kan het korte lontje van de schoppende agent verklaren.


Updates


Twitter.com/HansAarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden