Column

Oxfam gooit knuppel in hoenderhok

Bezitten 8 mensen net zo veel als 3,6 miljard anderen?

Peter de Waard
Rijkste man van de wereld, Bill Gates (75 miljard dollar) Beeld ap
Rijkste man van de wereld, Bill Gates (75 miljard dollar)Beeld ap

Een Wiener Würstchen im Brot mit Senf, Gurke und Zwiebeln - bij de Boze Witte Man in de VS bekend als hotdog en hier als broodje narigheid - kost bij de lokale snack in Davos 38 Zwitserse frank (37,50 euro).

Iemand in Malawi moet daar al gauw twee maanden lang twaalf uur per dag op een theeplantage voor ploeteren.

De deelnamekosten aan het dinsdag begonnen World Economic Forum aldaar bedragen dit jaar 50 duizend frank per persoon. Dat is het jaarinkomen van tweeduizend landarbeiders uit Burundi. En als de vliegkosten van de 2.500 deelnemers en 500 journalisten daarbij worden opgeteld, is de 47ste editie van het vier dagen durende forum net zo duur als het bbp van een compleet ontwikkelingsland.

Soms zijn boude vergelijkingen nodig om de goegemeente wakker te schudden. Oxfam Novib gooide deze week een knuppel in het hoenderhok, zoals van de ontwikkelingsorganisatie ook werd verwacht.

Aan de vooravond van het forum werd bekendgemaakt dat de acht rijkste mensen van de wereld inmiddels net zo veel bezitten als 3,6 miljard andere stervelingen, de armste helft van de wereldbevolking. Omdat ceremoniemeester Klaus Schwab 'ongelijkheid als gevolg van mondialisering' tot hoofdthema had gemaakt, werd daar meteen geschrokken op gereageerd.

Vorig jaar waren er nog 62 miljardairs nodig om evenveel te hebben als de armste helft en zes jaar geleden 366. Meteen kwam er ook het verwijt van nepnieuws. Oxfam had onder de 3,6 miljard armen ook welvarende westerlingen geschaard die als gevolg van een studieschuld of een huis onder water een negatief vermogen hebben. Maar, zo verdedigde Oxfam zich, zonder die schulden hadden nog altijd 56 miljardairs evenveel als de armste helft.

Lijstjes zijn lijstjes. Exacte informatie over wat iedere burger heeft, bestaat niet. De Forbes 500, waaruit de Oxfam top-8 is gehaald, is voor een groot deel ook natte vingerwerk. Het vermogen van de rijkste acht, van Bill Gates met 75 miljard dollar (70 miljard euro) tot Michael Bloomberg met 40 miljard dollar, berust op schattingen.

Her en der worden net als bij de Quote 500 wat openbare data bij elkaar gegrist, zoals aandelenbelangen en vastgoedtaxaties, die dan worden opgeteld bij eigen berekeningen. Omdat betere data niet bestaan - en de rijken al helemaal geen zin hebben om echt uit de kast te komen - legt iedereen zich hier bij gebrek aan beter maar bij neer.

De deelnemers aan het World Economic Forum zullen er in de wandelgangen over kunnen roddelen en elkaar kunnen aanspreken. Want armen zijn er in de meest exclusieve rotary ter wereld nooit te vinden.

Algemeen directeur Farah Karimi zal ook haar opwachting maken. Haar jaarsalaris is 126.737 euro.

Dat is misschien te weinig om in Davos een hotdog weg te happen, maar nog altijd 300 keer meer dan wat een Afrikaan net boven de grens van extreme armoede per dag verdient.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden