Owohowoho

Het was een kijkweekend van grote nationale en internationale allure. Tien nieuwe landen traden in de nacht van vrijdag op zaterdag toe tot de EU, in eigen land voegde Boris Titulaer zich met zijn omgekeerde muziekcarri in de rijen der supersterren....

Wim de Jong

Het bombastische muziekfeest in Berlijn, Warschau en op Malta had een enorm hoog Vicky-Leandrosgehalte, en het feit dat het vuurwerkspektakel aan het eind van de Eurovisie-uitzending was ontworpen door een Nederlander kon de lange zit niet meer goed maken. Scheel naar bed van alle tientallen keren dat er werd geschakeld naar Duitsland, naar Polen, naar Malta, en vice versa.

Er was reden tot medelijden met de sloomste nieuwspresentator bij de NOS, Jeroen Overbeek, omdat uitgerekend hij als de ochtendman van het Journaal met de klus was opgezadeld. Jeroen zal nooit zoiets enerverends hebben meegemaakt; hij was vrijdagavond menigmaal nog niet begonnen met te becommentarin wat hij zag of de camera's waren alweer duizend kilometer verder. Waar toevallig ook net weer dat ene verbroederende liedje van Beethoven door het plaatselijk mannenkoor werd aangeheven.

Die andere uitputtingsslag van dit weekend, Idols, blijkt nog sts niet genoeg reclamegeld te hebben opgeleverd. Volgende week zaterdag is er alweer een aflevering, ditmaal onder de titel The full story. Waarin the saga voor de zoveelste keer wordt hernomen, en het lief en leed van de ruim zestienduizend kandidaten aan de talentenjacht andermaal op tv te zien is.

Was Welkom Europa als tvevenement een ouderwets klapstuk, de Idols-finale van een dag erna was een bombardement van 'fallujanse' proporties. Groots en meeslepend, super, uitzinnig, onvergetelijk, goed voor meerdere orgasmes, een sms-oorlog, het grootste wat Hilversum op showgebied heeft voortgebracht, en ongetwijfeld de grootste klapper voor IP ooit. Owohowoho.

Zelfs als je tussen 21.00 en 24.00 uur al een paar orgasmes achter de rug had, bleven er in deze eindstrijd toch nog wel een paar kleine dingen om je aan te blijven verlustigen. Jurylid Jerney Kaagman droeg bijvoorbeeld een stola van stekelvarken, presentatrice Tooske vroeg onze aandacht voor al die talentlozen die eerder in Idols hun droom 'in duigen hadden zien opgaan', en samen met de camera konden we in het publiek op zoek naar minister Zalm, want die kon worden gemist bij alle EU-festiviteiten. Enfin, Boris won dus. En, we zeggen het de jury graag na: we gaan natuurlijk nog h veel op tv van 'm horen. Heel misschien morgen al wel. Keep the soul alive!!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden