profielOwen Hurcum

Owen Hurcum (22) wil als Europa’s eerste non-binaire burgemeester een rolmodel zijn

Owen Hurcum, burgemeester van Bangor. Beeld Getty Images
Owen Hurcum, burgemeester van Bangor.Beeld Getty Images

In de stad Bangor in Wales is Owen Hurcum (22) verkozen tot burgemeester. Hen is naar eigen zeggen de jongste burgemeester in Wales ooit en de eerste in Europa die zich als non-binair identificeert.

De nieuwe burgemeester van Bangor, een universiteitsstad in Noord-Wales, is geen he of she, maar een they. Owen Hurcum is de eerste non-binaire mayor in Europa. Afgelopen week poseerde de 22-jarige deeltijdstudent trots met de gouden ambtsketen om hun nek. Een groene haardos ging goeddeels verborgen onder de steek die hoort bij het traditionele kostuum voor dit ambt.

Hurcum, die zichzelf omschrijft als ‘genderqueer’ en ‘agender’, is niet de eerste genderfluïde persoon die een prominente publieke functie bekleedt.

Aan het einde van de vorige eeuw werd Georgina Beyer gekozen als afgevaardigde in het Nieuw-Zeelandse parlement. In Australië werd Tony Briffa een decennium later de eerste burgemeester zonder eenduidige sekse. Eind vorig jaar kozen inwoners van de Amerikaanse staat Oklahoma de 27-jarige Mauree Turner, een moslima, tot de eerste non-binaire volksvertegenwoordiger. De Angelsaksische landen lopen duidelijk voor bij deze emancipatie.

In het Verenigd Koninkrijk viel de eer ten deel aan Bangor. Het waren niet de ruim 17.000 inwoners die Hurcum kozen, maar de 20 raadsleden van het stadsbestuur die unaniem voor hen kozen. In het plaatsje bekleden de Welshe nationalisten van Plaid Cymru acht zetels, gevolgd door zeven onafhankelijken. Hurcum maakt al vier jaar deel uit van de gemeenteraad, en diende de afgelopen twee jaar als plaatsvervangend burgemeester.

Malle graad

Hurcum groeide op in Londen, als telg van een Welsh gezin. Naar Wales gaan was van jongs af aan hun streven en in 2016 toog Hurcum naar Bangor om er Keltische Archeologie te studeren. Daar raakte de jonge student betrokken bij studentenprotesten. Afkeer bleek er onder studenten vooral te zijn van Boris Johnson, die jaren geleden in een artikel over pretstudies spottend had geschreven over het behalen van ‘een malle graad windsurfing aan Bangor University’.

Een van Hurcums dromen was Welshe onafhankelijkheid, wat leidde tot lidmaatschap van Plaid Cymru. De hoop om namens de Partij van Wales plaats te nemen in het nationale parlement, de Senedd, verdween eerder dit jaar. Hurcum, die inmiddels als non-binair uit de kast was gekomen, verliet de links-nationalistische partij na een harde confrontatie met collega-kandidaat Helen Mary Jones.

Mary Jones is een gender-critical feminist, die vreest dat vrouwenrechten in het gedrang komen door rechten voor transgender personen. De 60-jarige oud-minister bleek vooral te zijn gekant tegen zelfidentificatie, wat met zich mee zou kunnen brengen dat mannen die zich als vrouw identificeren gebruik kunnen maken van plekken die alleen voor vrouwen bestemd zijn. Binnen de transgemeenschap worden zulke feministen aangeduid als TERF, trans-exclusionary radical feminist.

‘Transfoob’

Volgens Hurcum deelde Mary Jones ‘transfobe’ tweets. ‘Ze doet niet de moeite om onze gemeenschap te leren kennen en dat is waarom haar tweets zo schadelijk zijn,’ beweerde Hurcum, alvorens de partij te verlaten. Een paar dagen later bood Mary Jones haar excuses aan (‘Ik ben nog lerende’). De bittere strijd tussen TERFs en de veelal jonge leden van de lhbti-gemeenschap laait regelmatig op in het Verenigd Koninkrijk.

Mary Jones bevindt zich in hetzelfde kamp als de invloedrijke feministe Germaine Greer, schrijfster J.K. Rowling en de publiciste Suzanne Moore, een feministe die vorig jaar bij het progressieve dagblad The Guardian moest vertrekken nadat een paar honderd collega’s in een brief hadden geklaagd over de ‘transfobe’ inhoud van haar columns. De genoemde strijd heeft de schijn van een conflict tussen verschillende generaties.

Tegen deze achtergrond is de benoeming van Hurcum betekenisvol. De vraag om erkenning van transgender personen klinkt steeds luider. Vorige week nog zag de treinmaatschappij LNER zich gedwongen om excuses aan te bieden voor een conducteur die reizigers welkom had geheten met de woorden ‘Goedemiddag, dames en heren, jongens en meisjes’. Een jonge non-binaire reiziger had hier via Twitter meteen over geklaagd.

Kwetsend

Hurcum maakt regelmatig gewag van de kwetsende berichten die vooral via sociale media hun weg vinden en hoopt als burgemeester een positieve voorbeeldfunctie te kunnen zijn. Als politieke held valt al snel de naam Magid Magid, de milieuactivist die een jaar lang Lord Mayor, een ceremoniële burgemeester van Sheffield was. Magic Magid, zijn bijnaam, was de eerste Britse Somali die zo’n hoge functie kreeg, en de eerste politicus van de Groenen.

Na de afgelopen verkiezingen, die niet goed afliepen voor Plaid Cymru, zal het weer even stil zijn omtrent vergezichten voor een Welshe natie. Alle energie van Hurcum zal gaan naar het op de wereldkaart zetten van Bangor. ‘De stad leiden is een teamsport, maar ik zal bij bestuursvergaderingen pleiten voor een eigen stadsdichter en een groot Pride-evenement,’ laat Hurcum weten. De grootste persoonlijke zege is wat Hurcum betreft al behaald.

‘Toen ik twee jaar geleden bekend maakte dat ik non-binair ben, was ik bang te worden uitgesloten, of erger. In plaats daarvan heeft de gemeenschap mij verkozen tot burgemeester van hun geweldige stad.’

Owen Hurcum is niet de enige bekende genderfluïde persoon in de Britse politiek. De komiek Eddie Izzard, die zich identificeert als transgender vrouw, probeert al jaren een hoge functie te verwerven binnen de Labour Party, tot op heden zonder veel succes.

De Britten hebben een lange traditie van aansprekende burgemeesters, die teruggaat tot eind 14de eeuw toen Richard Whittington burgemeester van Londen werd. Het op hem gebaseerde toneelstuk Dick Whittington and his cat wordt nog steeds opgevoerd.

Bangor is de oudste stad van Wales. Van de niet-studerende bevolking spreekt bijna de helft Welsh.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden