OVSE-team met Nederlander tijdelijk vermist in Oekraïne

De OVSE is enkele uren het contact kwijt geweest met een tweede team waarnemers in de buurt van Donetsk in Oekraïne. In de avond zou het contact zijn hersteld, toen het team was teruggekeerd in Donetsk. In het team met elf  mensen zat een Nederlander. Dat heeft de OVSE gemeld.

Redactie
Separatisen in Donetsk afgelopen weekend, tijdens betogingen tijdens de presidentsverkiezingen in Oekraïne. Beeld EPA
Separatisen in Donetsk afgelopen weekend, tijdens betogingen tijdens de presidentsverkiezingen in Oekraïne.Beeld EPA

Pas in de avond werd het contact met de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) hersteld, toen de groep terugkeerde naar de stad Donetsk. Behalve uit Nederland, kwamen de in totaal elf teamleden uit Rusland, Oostenrijk, Bulgarije, Finland, Italië, Noorwegen, Polen, Rusland, de Verenigde Staten en Slowakije.

De Nederlandse vrouw is een burger, geen militair, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Het is niet bekend welke groepering bij die checkpoint stond en waarom de OVSE'ers zijn tegengehouden. 'Ze hadden geen logo's', aldus de OVSE. Volgens een woordvoerster zijn de waarnemers ongedeerd.

De situatie in de regio Donetsk is gevaarlijk. In de omgeving wordt gevochten tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Bij de strijd zijn tientallen mensen om het leven gekomen.

Ieder spoor
Maandag verdwenen ook al vier buitenlandse waarnemers in de buurt van Donetsk. Van dat gezelschap, een Deen, Zwitser, Turk en een Est, ontbreekt ieder spoor. Volgens de Deense regering zijn ze in handen van opstandelingen, die eerder al waarnemers vasthielden. Maar de Pro-Russische separatisten ontkennen dat.

'Ons is niets bekend over hun verblijfplaats of hun lot', aldus een woordvoerder tegen het Russische persbureau Interfax. Strijders van de opstandelingen zijn bereid te zoeken naar de vermisten, zei hij.
Volgens de woordvoerder van de opstandelingen 'is het niet uit te sluiten dat de waarnemers in de vuurzone zijn terechtgekomen'.

Regeringstroepen zijn bezig aan een offensief in het gebied en daar worden ook vliegtuigen bij ingezet. Tientallen mensen zijn bij bombardementen en zware gevechten omgekomen. Ook sluit hij niet uit dat de vier in handen zijn gevallen van een criminele bende.

Militairen weg bij grens
De NAVO maakte vandaag bekend dat duizenden Russische militairen zijn weggehaald bij de grens met Oekraïne. 'De activiteiten die we zien, wijzen op een langzame terugtrekking van de troepen', aldus een officier van het westerse bondgenootschap. Hij wees er wel op dat nog altijd tienduizenden manschappen bij de grens zijn gestationeerd.

'Een groot deel van de Russische strijdmacht blijft in de nabijheid van de grens en is nog steeds in staat om op korte termijn in actie te komen', aldus de officier.

Pro-Russische separatisten verstevigen een barricade in Donetsk. Beeld ap
Pro-Russische separatisten verstevigen een barricade in Donetsk.Beeld ap

Economische problemen
Een paar dagen na de verkiezing van Petro Porosjenko tot president, stapelen ook economisch de problemen zich op voor Oekraïne. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom waarschuwde Oekraïne voor de snel stijgende gasschuld. Als er niets gebeurt, dan is het openstaande bedrag begin juni opgelopen tot 5,2 miljard euro (3,8 miljard euro). Gazprom heeft gedreigd Oekraïne niet meer van gas te voorzien, als dat land de rekening voor de leveranties in juni niet vooruitbetaalt.

Naar aanleiding van het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne wil Brussel de EU minder afhankelijk maken van slechts enkele buitenlandse leveranciers. Dat moet voorkomen dat buitenlandse energieleveranciers de EU kunnen afpersen met bijvoorbeeld hoge prijzen of het dichtdraaien van de gaskraan.

Alexander Borodaj, zelfverklaard premier van de volksrepubliek Donetsk. Beeld ap
Alexander Borodaj, zelfverklaard premier van de volksrepubliek Donetsk.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden