OVSE: geen waarnemers naar Russische verkiezingen

De Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) zal geen waarnemers afvaardigen naar de Russische Doemaverkiezingen van 2 december....

De organisatie zegt in de verklaring dat het wegens ‘uitstel en restricties’ het niet in staat is haar mandaat uit te voeren. Rusland nodigde pas eind oktober een beperkt aantal internationale waarnemers voor de verkiezingen uit. De OVSE mag 70 waarnemers sturen, in vergelijking met 450 bij de vorige Doemaverkiezingen in 2003.

Hierdoor werd een van de belangrijkste doelen van de OVSE-waarnemersmissies, het observeren van de verkiezingscampagne voorafgaand aan de stembusgang, al vanaf het begin bemoeilijkt.

Maar de afgelopen weken kreeg volgens de OVSE geen van de waarnemers, ondanks herhaalde verzoeken, een visum.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weet het OVSE-besluit aan ‘interne chaos’ in die organisatie. Het herhaalde eerdere verwijten dat de OVSE waarnemersmissies gebruikt als ‘instrument om politieke druk uit te oefenen, die niets te maken heeft met de kwaliteit van de verkiezingen’.

Vladimir Tsjoerov, het hoofd van de kiescommissie, zei vrijdag dat alle visa klaar liggen en de OVSE sloot niet uit dat er alsnog een akkoord over het sturen van waarnemers wordt bereikt.

Rusland is al jaren ontevreden over het werk van de OVSE/ODIHR-missies, die in Europa als zeer gezaghebbend worden beschouwd. In september diende het voorstellen in die volgens de directeur van ODIHR Christian Strohal ‘geen hervorming maar onttakeling’ van waarnemingsmissies behelzen.

De Russische bezwaren worden gesteund door Wit-Rusland, Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan.

De Doemaverkiezingen worden wel bijgewoond door waarnemersmissies van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, de Shanghai Cooperation Organisation – organisaties waarin Moskou grote invloed heeft. Ook de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa stuurt waarnemers. In totaal zullen ongeveer 330 waarnemers de verkiezingen observeren, tegen 1600 in 2003.

Verder zullen duizenden leden van Nasji, de Kremlin-gezinde jeugdbeweging, er op straat op toezien dat daar geen ‘chaos’ ontstaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden