OVSE bereikt meerduidig compromis over Tsjetjenië

Rusland en de rest van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) verschillen van mening over wat er is afgesproken over Tsjetsjenië....

ReutersAFP en AP

'We zijn het eens dat een politieke oplossing essentieel is en dat hulp van de OVSE kan bijdragen aan het bereiken van dit doel', staat in de slotverklaring. Daarin wordt ook de Russische bereidheid verwelkomd om een OVSE-delegatie onder leiding van de huidige voorzitter, de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Vollebaeck, naar Tsjetsjenië te laten gaan.

Vollebaeck zei dat hij Tsjetsjenië vóór kerst hoopt te bezoeken en daar ook met Tsjetsjeense vertegenwoordigers wil spreken.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Ivanov, interpreteert de afspraken anders. Volgens hem kan de Noorse OVSE-gezant alleen het door Rusland gecontroleerde gebied in Tsjetsjenië bezoeken, 'want we willen niet dat hij gegijzeld wordt'. Ook op het tijdstip wilde Ivanov zich niet vastleggen ('we hebben geen haast'). En aan buitenlandse bemiddelaars hebben de Russen volgens hem geen behoefte.

Volgens westerse diplomaten is de hoop dat de onvereenstemming in Istanbul tot een spoedig einde van de oorlog in Tsjetsjenië zal leiden prematuur. 'Dit is geen formule voor vrede' zei een van hen, 'maar de OVSE krijgt wel een voet tussen de deur.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden