OVP: akkoord met Haider is geen pact met de duivel

Niemand hoeft bezorgd te zijn, de Oostenrijkse conservatieven sluiten geen 'pact met de duivel'. Wolfgang Schüssel, leider van de ÖVP en mogelijk de toekomstige bondskanselier, sprak woensdag sussende woorden....

In Oostenrijk zelf zijn de reacties, op een enkele uitzondering na, lauw. Volgens de kwaliteitskrant Der Standard breekt nu het moment van de waarheid aan voor de Vrijheidspartij van Haider. 'Als de FP & Ouml; constructiever is dan haar reputatie wil doen geloven, dan hoeft dat niet slecht te zijn voor het land.' De tweede man in de FP & Ouml;, Thomas Prinzhorn, zei in dezelfde krant dat er erg nerveus wordt gereageerd op de nieuwe wending die de coalitiebesprekingen heeft genomen. Men doet 'alsof de wereld vergaat', terwijl 'de democratie een teken van leven geeft', aldus Prinzhorn.

Twee prominenten uit de kunstwereld hebben aangekondigd hun functie neer te leggen als het tot een coalitie komt tussen conservatieven en extreem-rechts. Gérard Mortier, artistiek directeur van het Festival van Salzburg, noemt extreem-rechts aan de macht 'catastrofaal' voor het artistieke klimaat, omdat veel artiesten niet meer naar Oostenrijk zullen willen komen.

De Belg Mortier zal het land verlaten als het zover komt. De deze week benoemde artistiek leider van het Festival van Wenen, de Zwitser Luc Bondy, zal het voorbeeld van Mortier volgen 'als culturele zaken in Wenen in handen van de FP & Ouml; vallen'.

Tijdens een debat in het parlement vroegen de Groenen zich woensdag af of de partij van Jörg Haider wel in staat is de rol van regeringspartij op zich te nemen, omdat de FP & Ouml; zich 'altijd en overal en tot elke prijs als oppositiepartij' heeft gemanifesteerd en stemmen heeft getrokken met 'demagogie en een hetze tegen werklozen en buitenlanders'.

De secretaris-generaal van de ÖVP, Maria Rauch-Kallat, verklaarde op de televisie dat 'Jörg Haider en zijn partij zeker niet extreem-rechts zijn'. Wel vindt zij dat de politieke cultuur en de politieke stijl van de partij moeten veranderen. 'Vooral bij belangrijke kwesties als de Europese integratie en de uitbreiding van de Europese Unie.'

Over die laatste punten is al globaal overeenstemming bereikt, verklaarde ÖVP-leider Schüssel woensdag. De FP & Ouml; heeft 'ja' gezegd tegen de uitbreiding van de EU, een punt waar zij tijdens de verkiezingscampagne fel tegen was.

De twee partijen hebben na de verkiezingen op 3 oktober vorig jaar al informele besprekingen gevoerd. Grote delen van hun achterban dringen al maanden aan op een zwart-blauwe regering en begroetten dan ook het mislukken van de vergevorderde besprekingen tussen sociaal-democraten en conservatieven vorige week.

Die onderhandelingen liepen stuk op de verdeling van de ministersposten. De conservatieven hebben in de eerste gesprekken met de FP & Ouml; direct al enkele claims op tafel gelegd. Zij willen de bondskanselier leveren en de minister van Buitenlandse Zaken, politici die de nauwste banden onderhouden met het - huiverige - buitenland. De Vrijheidspartij willen Financiën en Sociale Zaken, om aantasting van sociale verworvenheden als de pensioenregeling - waar de ÖVP voorstander van is - te voorkomen.

Donderdag zal bondspresident Klestil - hij is tegen regeringsdeelname van de FP & Ouml; - een officiële opdracht tot coalitievorming moeten geven aan een van beide partijen. Vooruitlopend op zijn mogelijke besluit, heeft Jörg Haider al verklaard het geen punt te vinden als de conservatieven, die bij de verkiezingen ruim vierhonderd stemmen minder haalden dan de FP & Ouml;, de opdracht krijgen. De Vrijheidspartij wil binnen tien dagen een regeerakkoord sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.