OVERZICHTVAKANTIELANDEN

Overzicht: waar in Europa zijn Nederlandse toeristen deze zomer welkom?

Strandhuisjes in het noorden van Frankrijk. Beeld AFP
Strandhuisjes in het noorden van Frankrijk.Beeld AFP

Waar in Europa kan de Nederlandse toerist op vakantie deze zomer? De situatie is onoverzichtelijk, maar vakantiegangers en ondernemers hopen dat na 15 juni steeds meer grenzen open zullen gaan. Een overzicht.

Carlijne Vos

Het Louvre in Parijs is van plan op 6 juli de deuren van het beroemde museum te openen, zo is vrijdag bekend gemaakt. Ook de campings, terrassen, cafés en restaurants in Frankrijk gaan vanaf 2 juni weer open. Maar of Nederlandse toeristen deze zomer welkom zijn blijft nog even de vraag. Donderdag maakte premier Édouard Philippe bekend dat de grenzen vanaf 15 juni opengaan, maar voorlopig eerst alleen met Zwitserland en Duitsland. Wel hoopt Philippe dat ook andere Europese binnengrenzen op die datum open zullen gaan. Binnen de Europese Unie moeten daarover afspraken worden gemaakt, aldus Philippe.

Zwitserland op zijn beurt verklaarde de grens te zullen openen vanaf 15 juni, maar voorlopig alleen met Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk. Italië, dat in Europa het eerst en het zwaarst werd getroffen door corona, blijft nog even in de wachtkamer zitten. Zwitserland gaf wel aan te hopen dat op 6 juli de grens voor alle Schengenlanden open kan. Italië zelf geeft toeristen vanaf 3 juni weer ruim baan, maar om het land te bereiken met de auto zullen de buurlanden dus eerst de grenzen moeten openstellen.

Puzzelen

Ook in Scandinavië is het puzzelen voor vakantiegangers. Denemarken en Noorwegen kondigden vrijdag aan de grens voor elkaars burgers te openen. Voor de Zweden, die relatief zwaarder zijn getroffen door de pandemie, blijft de grens echter dicht. Vanaf 15 juni laat Denemarken onder strikte voorwaarden weer toeristen toe uit Duitsland en IJsland, maar de rest van de Europeanen zijn pas na de zomer weer welkom.

Griekenland, Kroatië , Spanje en Portugal – landen die voor hun economie zeer afhankelijk zijn van het toerisme – hebben al aangegeven dat buitenlandse toeristen mogen komen. Transavia vliegt vanaf 4 juni weer naar populaire vakantiebestemmingen. Als eerste naar Lissabon, Faro, Athene en Kreta, vanaf 10 juni worden ook vluchten naar Malaga, Alicante en Porto hervat.

KLM is begin deze maand al begonnen met vluchten naar onder meer Rome, Madrid, Barcelona en Warschau maar breidt het aantal Zuid-Europese bestemmingen de komende maand uit. Vanaf maandag vliegt KLM al naar meer Italiaanse bestemmingen. Later in juni wordt het ook weer mogelijk naar de Nederlandse Antillen te vliegen.

Waar zijn Nederlandse toeristen in Europa welkom?

- Griekenland opent de grenzen en zijn luchthavens vanaf 15 juni. Het gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. In tegenstelling tot eerdere berichten zijn Nederlanders welkom.

- Spanje opent de grens voor toeristen op 1 juli, mogelijk nog met verplichte quarantaine

- Italië opent de grens vanaf 3 juni zonder voorwaarden

- Frankrijk opent de grens vanaf 15 juni, voorlopig alleen voor toeristen uit Duitsland en Zwitserland. Voor andere grenzen geldt: Frankrijk is voorstander van een heropening van de Europese binnengrenzen op 15 juni, maar daarover moeten binnen de Europese Unie afspraken worden gemaakt.

- Zwitserland opent de grens met Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk op 15 juni, niet met Italië

- Kroatië opende de grens al op 28 mei voor toeristen uit 10 Europese landen met een laag risico

- Cyprus opent de grens op 9 juni voor toeristen uit lage risicolanden

- Oostenrijk opent 15 juni de grens, maar voorlopig nog alleen met Duitsland

- Tsjechië heeft voorlopig allen de grens geopend met buurlanden Duitsland, Oostenrijk , Slowakije en Hongarije.

- Groot-Brittannië opent de grens vanaf 8 juni, maar bezoekers moeten 14 dagen in quarantaine

- Duitsland houdt de grens nog tot 14 juni dicht, het is onbekend onder welke voorwaarden toeristen straks welkom zijn

- België houdt de grens tot 8 juni dicht, het is nog onbekend onder welke voorwaarden toeristen straks welkom zijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden