Overzicht van opvallende kunstroven in Nederland

Uit de Kunsthal in Rotterdam verdween vannacht een aantal kostbare schilderijen, waaronder vermoedelijk een schilderij van de Franse kunstenaar Henri Matisse. Hieronder een overzicht van opvallende kunstroven in Nederland de afgelopen decennia.

Redactie
Een beeld in de Rotterdamse kunsthal Beeld epa
Een beeld in de Rotterdamse kunsthalBeeld epa

Mei 1988: Drie schilderijen, van onder meer Vincent van Gogh, worden gestolen uit het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het gaat om de werken Anjelieren, Bouteilles et Pommes en La maison du maitre Adam Billaud. De waarde van de drie schilderijen wordt geschat op 9 tot 11 miljoen euro.

December 1988: Uit het Kroller-Muller Museum in Otterlo worden drie schilderijen van Van Gogh ter waarde van 113 miljoen euro gestolen. De kunstwerken zijn een voorstudie van De Aardappeleters uit 1885, Uitgebloeide Zonnebloemen uit 1887 en Weefgetouw met Wever uit 1884. De doeken worden later beschadigd teruggevonden.

April 1991: Twintig schilderijen van Vincent van Gogh verdwijnen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. De doeken, met een geschatte waarde van ongeveer 500 miljoen euro, worden teruggevonden in een gestolen auto in Amsterdam. Drie schilderijen zijn zwaar beschadigd.

Maart 2002: Onbekenden stelen vijf 17e eeuwse schilderijen uit het Frans Halsmuseum in Haarlem. Het gaat om De kwakzalver en De tevreden drinker van Adriaen van Ostade, De muzikanten van Cornelis Bega, Drinkgelag van Cornelis Dusart en De kwakzalver van Jan Steen. De politie krijgt de werken in september 2008 weer in handen door een zogenoemde pseudokoop. Infiltranten betalen 1 miljoen euro voor de werken.

December 2002: Diamanten en juwelen ter waarde van 6 miljoen euro worden gestolen uit het Museon in Den Haag. Onder de gestolen voorwerpen is een aantal Portugese kroonjuwelen.

December 2002: Twee schilderijen van Vincent van Gogh verdwijnen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het zijn Zeezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884) met een gezamenlijke waarde van enkele miljoenen euro's.

December 2002: Criminelen stelen meer dan 400 schilderijen, tekeningen en notities van kunstenaar Karel Appel tijdens een transport naar de Karel Appelstichting in Amsterdam. De werken worden in februari 2012 teruggevonden in een loods in Groot-Brittannië.

Januari 2005: Uit het Westfries Museum in Hoorn nemen dieven 23 schilderijen en kostbaar, oud zilverwerk mee met een totale waarde van ongeveer 10 miljoen euro. Het gaat om werk van schilders als Jan van Goyen, Jan Linsen en Matthias Withoos.

November 2006: Uit een galerie in Nijmegen verdwijnen tien schilderijen van de metarealist Victor Linford (1940-2002). De geschatte waarde van de collectie van een particuliere verzamelaar ligt tussen de 200.000 en 300.000 euro.

Januari 2009: Bij een inbraak in een villa in Almelo worden zes kunstwerken van kunstschilder Jan Sluijters gestolen. De schilderijen zouden een waarde van 1 miljoen euro hebben.

Mei 2009: Bij een kunstroof in het (niet meer bestaande) Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek maken criminelen twee schilderijen buit, van de schilders Salvador Dali en Tamara de Lempicka.

Mei 2009: Uit het Stadsmuseum in IJsselstein worden zes schilderijen gestolen. Het gaat om landschapsschilderijen uit de 17e en 19e eeuw, waaronder werken van Jan van Goyen.

Mei 2011: Dieven slaan toe in museum Het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam en gaan er vandoor met twee kostbare 17e eeuwse schilderijen van Frans Hals en Jacob van Ruysdael. De politie vindt de werken maanden later terug.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden