Overzicht standpunten kleine partijen

Zeven kleine partijen, zeven programma’s. Een beknopt overzicht van de belangrijkste standpunten. ‘Twee zetels moet kunnen.’

Piratenpartij

De Piratenpartij staat voor hervorming van het auteurs- en octrooirecht en voor het waarborgen van digitale burgerrechten. De partij maakt deel uit van een internationale beweging die zowel in de Zweedse als in de Duitse politiek voet aan de grond heeft. Met argusogen volgen ‘de piraten’ de ontwikkelingen rond Lijst 17 die dezelfde doelgroep (jongeren) en overlappende partijpunten kent.

Lijst 17

De politieke jongerenpartij is opgericht door omroep BNN en geniet daardoor al de nodige media-aandacht. Maar daarmee zijn ze er nog niet. Ze moeten zelf de campagnekosten zien te financieren en zowel de kandidaten als hun medewerkers zijn jong en onervaren. Naar eigen zeggen kennen ze geen politieke kleur, maar de nummers 1, 2 én 3 van de lijst komen uit linkse hoek.

Nieuw Nederland

Nieuw Nederland promoot zichzelf als een spirituele partij met een realistische benadering. Lijsttrekker Jan Frank Kroes, voor ingewijden ook wel ‘JFK’, werkt in pak en stropdas voor de overheid, maar in zijn achterban bevinden zich veel mensen met creatieve beroepen. Een van de hoofdpunten is een basisinkomen voor iedereen, als vervanging voor kinderbijslag, studiefinanciering, uitkering enzovoort.

Evangelische Partij Nederland

De EPN is teleurgesteld in de gevestigde christelijke politieke partijen. Partijvoorzitster Yvonne Laclé, afkomstig van de ChristenUnie, vindt dat ze het debat over de moreel-ethische kwesties onvoldoende aanzwengelen. Ze hoopt wat dat betreft een steuntje in de rug te worden van de SGP, maar dan als partij die wél vrouwen in haar gelederen accepteert.

Partij voor Mens en Spirit

De partij rond astrologe Lea Manders streeft naar “politiek op basis van modern spirituele grondslagen”. Manders wil “handelen uit verbinding met elkaar en met het hogere” en de machtstructuren binnen de politiek “liefdevol ontmantelen”. De Partij voor Mens en Spirit pleit onder meer voor een door de overheid gegarandeerd inkomen voor huismoeders en mantelzorgers.

Heel Nederland

Heel Nederland zet zich in voor “de moeders in onze samenleving”. Nummers één en twee Daisha en Sander de Wijs willen een basisuitkering invoeren voor moeders die de eerste vier levensjaren van hun kind niet gaan werken. Ook zijn ze voor het opschroeven van de leerplicht naar 6 jaar, zodat kinderen “de geborgenheid van het gezin” meekrijgen.

Partij één

Partij één kan bogen op een aantal prominente lijstduwers. Rabbijn Awraham Soetendorp staat op nummer zestien, cabaretière Nilgün Yerli op vijftien en managementgoeroe Harry Starren op dertien. De partij van lijsttrekker Yesim Candan profileert zich als een multiculturele ondernemerspartij die inburgeringscursussen wil afschaffen en de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt wil verbeteren.

(Piraten Partij Nederland)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden