Overzicht 'sexschandaal' rond Lubbers

Was het een kneep in de billen of een hand op de rug? Daarin zit 'm nou net de kneep....

19 mei 2004: De topman van de Verenigde Naties, Kofi Annan, roept Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Ruud Lubbers, op het matje wegens aantijgingen van seksuele intimidatie. Hij zou een VN-medewerkster 'bij haar achterste' hebben gegrepen. De vrouw heeft volgens het dagblad The New York Times pas na uitvoerig overleg met collega's besloten aangifte te doen. De krant meldt dat meer vrouwen bij de vluchtelingenorganisatie Unhcr soortgelijke ervaringen met Lubbers hebben gehad.

20 mei: In een gesprek met VN-topman Annan ontkent Lubbers ten stelligste dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ongepast gedrag. Een delegatie van de VN reist intussen naar het Zwitserse Genève, waar het hoofdkantoor van de Unhcr is gevestigd. De leden van de afdeling voor intern toezicht (OIOS) moeten uitzoeken wat er van de beschuldigingen klopt.

21 mei: De Wereldomroep weet te melden dat er vier of vijf nieuwe aanklachten wegens seksuele intimidatie tegen Lubbers zijn ingediend. Ze zouden allemaal afkomstig zijn van stafmedewerksters.

28 mei: In een brief aan alle 6000 medewerkers van de Unhcr haalt Lubbers keihard uit naar het optreden van het VN-integriteitsbureau dat de aanklacht tegen hem onderzoekt. Het bureau informeerde Lubbers niet tijdig en correct over de klacht, wel werd er gelekt naar de media. De Hoge Commissaris ontkent in de brief opnieuw dat hij over de schreef is gegaan.

1 juni: Premier Balkenende praat met VN-baas Annan over de aanklacht tegen Lubbers. Hij benadrukt het belang van snelle duidelijkheid over de beschuldigingen. 'Hoe langer de onzekerheid duurt, hoe groter de speculaties', meent de premier.

4 juni: De woordvoerder van Annan laat weten dat Lubbers inzage heeft gehad in het rapport van de commissie die onderzoek deed naar de beschuldigingen. Het rapport is dan nog niet officieel gepubliceerd. De commissie velt een kritisch en negatief oordeel over Lubbers, meldt NRC Handelsblad op basis van anonieme bronnen. De ingewijden melden dat in het rapport wordt gesproken van meerdere beschuldigingen. In een eerste reactie zegt Lubbers dat roddel en laster het VN-rapport omgeven.

7 juli: The New York Times schrijft dat Lubbers de vrouw die hem beschuldigt, heeft gevraagd de aanklacht tegen hem in te trekken. Hij zou de 51-jarige vrouw hebben beloofd dat haar carriere geen schade oploopt.

15 juli: Kofi Annan spreekt Lubbers vrij van seksuele intimidatie. Een dergelijke klacht valt niet te bewijzen, concludeert hij. Wel geeft hij Lubbers een berisping over de manier waarop die de klacht heeft behandeld. Hiermee beschouwt Annan de zaak als afgedaan.

21 augustus: De VN-medewerkster die een klacht indiende tegen Lubbers, wil inzage in het onderzoeksrapport. Ze overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak van Annan.

7 september: Lubbers laat opnieuw weten geen spijt te hebben van zijn houding jegens de VN-medewerkster. 'We hadden een vergadering met zeven mensen in mijn kantoor. Na afloop liet ik haar uit en legde toen mijn hand op haar rug. Twee mensen hebben dat gezien', zegt hij.

29 oktober: Een intern onderzoek van de Verenigde Naties wijst uit dat Lubbers wel degelijk schuldig was aan seksuele intimidatie. Maar Annan negeerde de conclusie van het Bureau voor Intern Toezicht en sprak de 65-jarige Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen vrij.

1 november: Bekend wordt dat de Amerikaanse VN-medewerkster al op 18 oktober, tien dagen voordat het interne bureau Lubbers schuldig verklaarde, in beroep is gegaan tegen de beslissing van Annan dat er te weinig bewijs tegen hem is.

3 november: De Verenigde Staten mengen zich in de affaire rond de vermeende seksuele intimidatie. Washington wil weten waarom de VN Lubbers onschuldig verklaarden, hoewel uit een intern onderzoek juist diens schuld was gebleken.

12 november: De VN-medewerkster trekt haar beroep tegen de vrijspraak van Lubbers in.

9 december: VN-Hoge Commissaris Lubbers maakt bekend dat hij geen nieuwe termijn meer wil. Hij laat verder weten dat de Amerikaanse vrouw die hem beschuldigde van seksuele intimidatie, nog altijd in zijn organisatie werkt. Lubbers heeft haar niet willen ontslaan. 'Het was een niet-onderbouwde beschuldiging, maar het is nu allemaal achter de rug'.

18 februari 2005: De Britse krant The Independent krijgt als eerste inzage in het gehele interne VN-rapport. De onderzoekers gaven een vernietigend oordeel over Lubbers: schuldig aan seksuele intimidatie en machtsmisbruik. Klachten van anonieme medewerksters 'duiden op een patroon van seksuele kwelling door Lubbers'. Die is woedend: 'Een tien maanden durende lastercampagne heeft nu zijn hoogtepunt gevonden', aldus de ex-premier in een verklaring. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) laat vanuit Washington weten dat hij erop vertrouwt dat de zaak-Lubbers goed afloopt.

20 februari 2005: Lubbers stapt op

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden