Overzicht ontspoorde ontgroeningen in Nederland

Tijdens een ontgroening zouden studenten seks hebben gehad met kippen. Een overzicht van ontspoorde ontgroeningen...

Uit de hand gelopen ontgroeningsrituelen hebben enkele keren de dood tot gevolg gehad. In september 1997 overlijdt de achttienjarige Rotterdammer Reinout Pfeiffer. De student had een liter jenever opgedronken in zijn poging een kamer te bemachtigen in het corpshuis van de vereniging Vindicat atque Polit.

In 1965 kwam ook al eens een student om het leven bij een ontgroeningsritueel. Nieuwelingen van het Utrechtse studentendispuut Tres moesten tijdens de jaarlijkse tocht naar een boerderij een roetkap over het hoofd dragen. De astmatische Tres-kandidaat David Rutgers stikte daarin. In plaats van houtroet was olieroet aangebracht in de roetkap, en dat bleek fataal. Over deze roetkapaffaire is in 1998 een documentaire gemaakt.

Enkele andere incidenten in de afgelopen tien jaar:

- oktober 2007: leden van de Groninger studentenvereniging Albertus Magnus slaan glazen water achterover met een goudvis erin. Vier leden bevestigen dat tegen de universiteitskrant, een woordvoerder van de vereniging ontkent.

- juni 2005: een 21-jarige student uit Groningen bezwijkt bijna aan een watervergiftiging. Het incident doet zich niet voor tijdens een ontgroening, maar bij een spelletje bij een inwerkperiode bij de kroegcommissie van de studentenvereniging Albertus Magnus. Na elke verloren ronde moet de student een glas water achteroverslaan. Na zes liter te hebben gedronken, krijgt hij een epileptische aanval, waarna hij anderhalve dag bewusteloos is.

- september 2002: de Universiteit Utrecht en de Hogeschool van Utrecht verbreken de band met studentenvereniging Veritas na klachten over ontgroeningsrituelen tijdens de introductiedagen in augustus. Studentenvereniging Unitas raakt de subsidie ook voorlopig kwijt. Eerstejaarsstudenten verklaarden onder meer dat ze poep in hun haren gesmeerd kregen en gedwongen werden bruistabletten op te eten, waardoor ze gingen schuimbekken.

- oktober 2000: de Erasmus Universiteit straft het Rotterdams Studenten Corps. De banden worden een jaar lang verbroken en de subsidie wordt ingetrokken na misdragingen in de introductietijd. Cabaretier Youp van 't Hek schrijft in NRC Handelsblad over terreur waaraan zijn neef als 'feut' van het RSC zou zijn onderworpen. Een gerucht dat steeds weer opduikt over de introductieperiode: een 'kampcommandant' zou met een knuppel 'kutfeuten' hebben bewerkt. De Erasmus Universiteit concludeert na onderzoek dat dit niet is gebeurd.

- september 1997: een week voor de dood van Reinout Pfeiffer na het drinken van een liter jenever, raakt een Groningse student zwaar gewond tijdens het ontgroeningskamp van dezelfde vereniging, Vindicat atque Polit. Na overmatig drankgebruik en vermoeidheid van de ontgroening slaapt de student in het gras. Een kampleider merkt hem niet op en overrijdt hem met een bestelbusje in het donker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.