Overzicht maatregelen kabinet

Het kabinet heeft dinsdag een stortvloed aan maatregelen gepresenteerd voor het komend jaar. Een overzicht.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Voorschrijven van goedkopere medicijnen door huisartsen levert in 2010 127 miljoen euro op. Patiënten die niet veel mankeren mogen niet meer naar de spoedeisende hulp in een ziekenhuis. Dit brengt volgend jaar 48 miljoen euro in het laatje, de jaren daarop 117 miljoen.

Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor 2010. Dat jaar gaat er 60 miljard euro naar de zorg, in 2009 was dat nog 58 miljard.

Enkele andere hoofdpunten uit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor 2010.

- De medisch specialisten moeten 375 miljoen inleveren. Een korting van de tarieven van de vrijgevestigde specialisten levert 190 miljoen op.

- Ook de geestelijke gezondheidszorg dreigt te duur te worden. Daarom gaan de prijzen van de psychotherapeuten omlaag voor een totaalbedrag van 119 miljoen.

- De tarieven van onder meer verloskundigen en tandartsen worden bevroren. Dit scheelt in 2010 57 miljoen.

- De AWBZ heeft een tekort van 234 miljoen. Daarom wordt er een rem gezet op de groei van de persoonsgebonden budgetten, waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen.

- Voor bouw van ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen trekt VWS 320 miljoen uit.

- Om meer personeel in de zorg te krijgen is er een fonds voor stages. Daarin zit volgend jaar 95 miljoen.

- Voor de ontwikkeling van nieuwe snufjes in de zorg is 98 miljoen beschikbaar.

Jeugd en gezin

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin heeft in 2010 6,5 miljard uit te geven. Enkele hoofdpunten uit zijn begroting voor 2010.

- De kinderbijslag gaat tot 2012 niet omhoog. Normaal gesproken wordt de kinderbijslag tweemaal per jaar aan het gestegen prijspeil aangepast. Ook het inkomensafhankelijk kindgebonden budget wordt bevroren.

- De vergoeding voor pleegouders gaat met 200 euro omhoog. De biologische ouders van een kind dat pleegzorg krijgt, hebben geen recht meer op kinderbijslag en kindgebonden budget.

- 60 miljoen gaat naar hulp aan jongeren die zich door een opeenstapeling van problemen niet goed kunnen redden. Het geld gaat naar onderwijs, zorg en hulp bij het vinden van een baan.

- Eind 2010 moeten er ongeveer driehonderd Centra voor Jeugd en Gezin zijn.

Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Het ministerie van LNV trekt in 2010 ruim 760 miljoen euro uit voor verbeteringen in natuur, landschap en platteland.

De blik is in 2010 nadrukkelijk gericht op het stoppen van het verlies aan planten en dieren. Internationaal is het vanaf januari het jaar van de biodiversiteit en wordt de balans opgemaakt.

Om te zorgen dat Nederland bij de koplopers blijft op het gebied van kennis en innovatie is daar 900 miljoen voor gereserveerd, de grootste post in de dinsdag gepresenteerde LNV-begroting.

Ontwikkelingssamenwerking

Nederland geeft het komende jaar bijna 600 miljoen euro minder uit aan de ontwikkeling van arme landen. Het gaat om 4,72 miljard in plaats van de eerder geraamde 5,31 miljard euro. Dat blijkt uit de begroting van minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking.

Milieu

De gloeilamp van 60 watt verdwijnt al in september 2010 uit de handel. Milieuminister Jacqueline Cramer kondigt dat in haar nieuwste begroting aan.

Begin deze maand gingen als eerste de energievretende peertjes van 100 watt en meer in de ban als gevolg van Europese afspraken. Daarna zouden stapsgewijs de minder felle gloeilampen uit de handel gaan. In september 2010 is de lamp van 75 watt aan de beurt. Die van 60 watt zou tot september 2011 te koop blijven. Beide type lampen verdwijnen nu gelijktijdig, wat de minister betreft. Cramer wil het elektriciteitsgebruik door verlichting door gezinnen in 2011, ten opzichte van 2007, met 30 procent verminderen.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De uitgaven van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn voor 2010 begroot op 27,3 miljard euro.

- De AOW-leeftijd gaat van 65 naar 67 jaar als werkgevers en bonden in de Sociaal-Economische Raad niet voor 1 oktober een alternatief voor de bezuinigingen bedenken.

- Voor de deeltijd-WW wordt in de periode 2009 tot in 2011 ongeveer 1 miljard euro uitgetrokken.

- Om gevolgen van de economische crisis te verzachten wordt komend jaar 416 miljoen euro geïnvesteerd in onder meer scholing van werknemers, het bestrijden van de jeugdwerkloosheid en schulden.

- Gemeenten en uitkeringsinstituut UWV krijgen minder re-integratiemiddelen om werklozen aan een baan te helpen. In 2010 gaat het om circa 75 miljoen euro.

- AOW-partnertoeslag wordt afgeschaft voor gepensioneerden met een niet-werkende partner jonger dan 55 jaar. De jongere partner moet aan het werk.

- Werkgevers krijgen meer tijd om de WW-fondsen aan te vullen om te voorkomen dat ze nu veel meer premie moeten betalen door de stijgende werkloosheid.

- Er is extra aandacht voor de problemen van pensioenfondsen. Voorkomen moet worden dat ze te veel bloot staan aan de grillen van de markt.

- Per 1 januari 2010 moeten mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn en afhankelijk van een Wajonguitkering zoveel mogelijk aan het werk.

- Met proeven wordt uitgezocht hoe meer werknemers van de sociale werkplaatsen aan een ‘normale’ baan te helpen zijn.

- Er wordt gekeken of flexibeler werktijden en verlofregelingen meer mensen aan het werk helpen, omdat ze arbeid met zorgtaken thuis beter kunnen combineren.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft zijn totale uitgaven voor 2010 begroot op 36,5 miljard euro. Voor 2009 was het 35,1 miljard.

- Er wordt voor bijna 142 miljoen ingegrepen, onder meer bij studiefinanciering (geen indexatie), op de aanvullende beurs voor het hoger onderwijs en op de reiskosten voor 16- en 17-jarigen.

- Het dreigende lerarentekort wordt onverminderd aangepakt tot 1 miljard op jaarbasis in 2020.

- Tot en met 2011 investeert het departement 165 miljoen voor beter taal- en rekenonderwijs.

- Extra onderwijstijd voor kinderen met een achterstand mag volgend jaar 81 miljoen kosten.

- Knappe koppen moeten worden gestimuleerd. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) krijgt vanaf 2010 een Vernieuwingsimpuls voor 150 miljoen per jaar. Voor hoogbegaafden komen er proeven met aangepast onderwijs. Vijf onderzoekscentra kunnen 63 miljoen tegemoetzien.

Defensie

De hoofdpunten uit de begroting van het ministerie van Defensie voor 2010.

- Defensie mag dit jaar een bedrag uitgeven van 8,46 miljard euro. Dat is iets minder dan de 8,47 miljard die voor 2009 was begroot.

- Het ministerie moet in 2010 65 miljoen bijdragen aan de maatregelen tegen de economische crisis. Dat bedrag loopt op tot 172 miljoen in 2013.

- Daarnaast kampt de krijgsmacht met tegenvallers, zoals slijtage van materieel, die het departement zelf moet oplossen. Het gaat in 2010 om 189 miljoen euro, maar dat loopt de komende jaren op tot ruim 300 miljoen.

- Om de broek op te houden worden twee personenvliegtuigen Fokker 50 afgestoten, daalt het budget voor oefeningen met 5 miljoen euro per jaar en wordt de verkeersondersteuningsdienst KMOO van de marechaussee opgeheven. Er is de bonden toegezegd dat de ruim tachtig medewerkers een andere baan bij de marechaussee krijgen. Maar de formatieplaatsen verdwijnen wel.

- Verder wordt vooral gesneden in de uitgaven voor materieel (40 miljoen minder) en de ondersteuningsdienst van de krijgsmacht (60 miljoen euro minder). Dat gebeurt door uitstel of mindering van investeringen in bijvoorbeeld voertuigen en in detectiesystemen van luchtafweer voor Apachegevechtshelikopters.

- Ook zal het langer duren om alle vacatures bij Defensie in te vullen. Dat lukt pas in 2014 in plaats van in 2011. Er stonden op 1 juli 2009 nog 7100 banen open.

- Verder wordt op allerlei fronten de broekriem aangetrokken: er is minder geld voor dienstreizen en onderzoek, de militaire musea krijgen niet zoveel als beloofd was, er mag minder uitgegeven worden aan kantoorspullen en er wordt bezuinigd op kapellen.

- Nederland steekt 323,5 miljoen euro in militaire crisis- en veiligheidsmissies in onder meer Afrika, Afghanistan, het Midden-Oosten en de Balkan.

- Het meest daarvan, 278,21 miljoen, gaat op aan Afghanistan. Vorig jaar kostte de Nederlandse militaire en politiemissie in Afghanistan ruim 329,35 miljoen euro. Ook volgend jaar zullen ongeveer 1850 militairen in Afghanistan zijn. Het merendeel in de provincie Uruzgan. Die missie in Uruzgan loopt in 2010 af. Voor het afbouwen is in totaal 115 miljoen ingeboekt. De politiemissie EUPOL in Afghanistan waar ongeveer tien mensen voor zijn uitgezonden loopt in juni 2010 af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden