Overzicht liquidaties en aanslagen

De liquidatie van John Mieremet is de zoveelste in een lange reeks van moorden in de Amsterdamse onderwereld. Hieronder een chronologisch overzicht van de belangrijkste moorden en aanslagen....

ANP

1991

- Juni: Klaas Bruinsma, een zware crimineel, wordt bij het Hilton Hotel geliquideerd. Hij stond bekend als leider van de ‘grootste en gewelddadigste maffia-achtige misdaadorganisatie in Nederland’.

1992:

- In een café in de Jordaan komt een Joegoslaaf om, nadat hij door het hoofd is geschoten. De moord zou verband houden met de liquidatie van Bruinsma.

- Mei: Op de ringweg rond Amsterdam schiet een onbekende de 34-jarige Belgische arts Danny Leclère in zijn auto dood. Leclère speelde een voorname rol in de eerste echt grote XTC-zaak in Nederland. Na een veroordeling tot zes jaar cel nam hij de benen tijdens een verlof. Zijn moordenaar is onvindbaar gebleven.

1996:

- Maart: In een café aan de Haarlemmerstraat wordt de Belgische drugshandelaar en politie-informant Martin Swennen met een reeks pistoolschoten geliquideerd. De dader wordt gepakt.

1999:

- Juli: Een 27-jarige vrouw komt in Osdorp om het leven als haar auto ontploft. Het gaat om een afrekening in het criminele circuit en het explosief was niet voor de vrouw bedoeld. Zij was de partner van een bekende Joegoslavische crimineel.

2000:

- September: Op de Haarlemmerdijk komt de 56-jarige topcrimineel Jan Femer om. Een schutter schiet hem van dichtbij vanaf een motor dood.

- Oktober: Op het Gelderlandplein overleeft de 40-jarige topcrimineel Sam Klepper temidden van winkelend publiek een schietpartij niet. Tussen de twee moorden op Klepper en Femer bestaat waarschijnlijk een verband, meldde de politie.

2002:

- Maart: In de Bloedstraat wordt de 52-jarige Egyptische drugshandelaar Magdi Barsoum doodgeschoten. Hij werkte vanaf de jaren tachtig samen met Klaas Bruinsma en deed zaken met Sam Klepper.

- December: Op de Willem van Weldammelaan in Amsterdam-Buitenveldert treffen kogels Gijs van Dam jr. in zijn auto. Hij overleeft de aanslag, maar raakt wel invalide. Zijn vader is al jaren een bekende in de Amsterdamse onderwereld.

2003:

- Januari: Voor een spoorwegovergang in Diemen schiet een onbekend gebleven man George Plieger dood, terwijl deze in zijn auto zit. Het slachtoffer zou een een ondergeschikte positie in het criminele milieu hebben.

- Januari: Heineken-ontvoerder Cor van Hout wordt op klaarlichte dag in de Dorpsstraat in Amstelveen geliquideerd. Zijn metgezel Robert ter H. (Haak) overleed later ook aan de verwondingen door schietpartij.

- Mei: In de PC Hooftstraat vindt een afrekening plaats waardoor een 57-jarige man uit Servië-Montenegro omkomt. De man was een bekende van de politie.

- Augustus: Voor zijn zaak aan de Middenweg wordt de 59-jarige onroerendgoedhandelaar B. (Lüske) doodgeschoten. L. was eigenaar van cafe-restaurant Frankendael en had het als projectontwikkelaar wel eens aan de stok met justitie.

- Oktober: De 39-jarige crimineel Jules Jie en een 20-jarige Thaise vrouw komen om het leven nadat zij in hun auto op de Keizer Karelweg in Amstelveen in koelen bloede zijn neergeschoten.

2004:

- Maart: Voormalig rechercheur Martin Hoogland, moordenaar van topcrimineel Klaas Bruinsma en drugshandelaar Anton Hijzelendoorn, wordt vlak nadat hij vrijkomt uit de gevangenis op zijn fiets in Hoorn doodgeschoten.

- Mei: Vastgoedmagnaat Willem Endstra (51) wordt vlak bij zijn kantoor, Convoy Vastgoed bv, aan de Apollolaan doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie verdacht hem van het witwassen van crimineel geld. Endstra heeft dit altijd ontkend.

- Mei: Gijs van Dam jr. wordt voor de ingang van zijn woning in Zandvoort neergeschoten. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het slachtoffer was de zoon van de veroordeelde hasjhandelaar Gijs van Dam sr.

- Juli: De Egyptenaar Mounir Barsoum wordt op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan doodgeschoten in zijn auto door twee jongens op een scooter. Zijn 12-jarige dochter die naast hem zat, raakt zwaargewond. Mounir is de broer van de in 2002 geliquideerde Magdi Barsoum.

2005:

- Oktober: Ex-advocaat Evert Hingst wordt in de Gerrit van der Veenstraat geliquideerd. Het OM verdacht hem van witwaspraktijken, bovendien was hij onder meer raadsman van topcrimineel John Mieremet.

- Oktober: John Mieremet, de vaste zakenpartner van de Sam Klepper wordt vermoord in Thailand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden