Overzicht 'Deetman'

De commissie onder leiding van oud-minister Wim Deetman (CDA) is in het leven geroepen om seksueel misbruik door geestelijken in de rooms-katholieke kerk (RKK) te onderzoeken. Hieronder een overzicht:


2 MAART 2010: Het katholieke meldpunt Hulp & Recht krijgt tientallen meldingen over seksueel misbruik door geestelijken binnen. Een paar dagen eerder was bekend geworden dat kinderen zijn misbruikt door paters van de congregatie van salesianen van Don Bosco in het Don Rua-klooster in 's Heerenberg.


9 MAART 2010: De rooms-katholieke bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) besluiten tot een onderzoek naar seksueel misbruik. Deetman begint in mei met vijf wetenschappers aan het onderzoek, dat de periode 1945-2010 beslaat.


19 JULI 2010: Er blijkt een breder onderzoek te worden gedaan naar misbruik in de jeugdzorg, onder leiding van de commissie-Samson. Dit naar aanleiding van berichten over kinderen die door de kinderbescherming in katholieke instellingen waren geplaatst.


9 DECEMBER 2011: In een eerste advies zegt de commissie-Deetman af te willen van Hulp & Recht, zoals dat functioneert.


26 JANUARI 2011: Het OM bekijkt 36 zaken van mogelijk seksueel misbruik in de jeugdzorg.


17 FEBRUARI 2011: Deetman beschikt naar eigen zeggen over een lijst van daders die richting de 1.000 gaat. In totaal zijn er meer dan 2.000 meldingen binnen van misbruik in de rooms-katholieke kerk.


6 APRIL 2011 Teleurstelling heerst over de commissie-Bandell die schoon schip moet maken binnen Hulp & Recht. De commissie is volgens de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (Klokk) te nauw betrokken bij de kerk.


22 JUNI 2011 De commissie-Samson heeft 500 meldingen van misbruik in de jeugdzorg geanalyseerd en is geschokt door de aard, duur en frequentie van de gevallen, zegt de commissie in een voorlopig rapport. Het eindresultaat wordt in juni 2012 verwacht.


16 AUGUSTUS 2011 De commissie-Deetman stuit bij haar onderzoek op een groot aantal sterfgevallen in de jaren '50 bij een toenmalige psychiatrische instelling in Limburg.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden