Overzicht: de stand van zaken in Fukushima

TOKIO - De Japanse kerncentrale Fukushima I kampt met grote problemen sinds de aardbeving en tsunami van vorige week. Het complex wordt ook wel Daiichi genoemd, Japans voor 'nummer een'. Een overzicht van de stand van zaken vrijdag bij de kerncentrale, deels gebaseerd op gegevens van het Japanse persbureau Kyodo.

Stoom boven reactor 3 op een foto die vandaag is gemaakt.Beeld epa

Reactor 1: Koelingsproblemen, gedeeltelijke smelting van de reactorkern. Zeewater moet de reactor koelen. Er is een waterstofexplosie geweest die het dak van het reactorgebouw heeft verwoest. Naar schatting 70 procent van de splijtstofstaven is beschadigd.

Reactor 2: Koelingsproblemen. Splijtstofstaven hebben tijdelijk drooggestaan, wat kan leiden tot een explosie. Naar schatting 33 procent van de splijtstofstaven is beschadigd. Ook het reactorvat lijkt schade te hebben opgelopen. Er wordt gevreesd voor een meltdown.

Reactor 3: Koelingsproblemen. Een brand heeft mogelijk het beschermende omhulsel, dat straling en radioactieve stoffen moet tegenhouden, beschadigd. Er wordt gevreesd voor een gedeeltelijke meltdown. In de omgeving is veel straling gemeten. Waarschijnlijk komt dat mede doordat een bad met verbruikte splijtstofstaven door verdamping of lekkage droog is komen te staan. Donderdag en vrijdag is gepoogd de reactor te koelen met zeewater gemengd met boorzuur, dat de nucleaire kettingreactie moet stoppen.

Reactor 4: Lag op het moment van de aardbeving stil wegens onderhoudswerkzaamheden. Door koelingsproblemen is de temperatuur in het bad met verbruikte splijtstofstaven evenwel gevaarlijk hoog opgelopen. Dinsdag ontstond brand, vermoedelijk als gevolg van een waterstofexplosie die het reactorgebouw vrijwel geheel verwoestte. Volgens de Amerikaanse nucleaire toezichthouder NRC is het stralingsniveau bij de reactor 'extreem hoog'.

Reactoren 5 en 6: Lagen op het moment van de aardbeving stil wegens onderhoudswerkzaamheden. Door koelingsproblemen is de temperatuur in de baden met verbruikte splijtstof opgelopen.

In Fukushima is nog een tweede kerncentrale, Fukushima II. Die wordt ook wel Daini genoemd, Japans voor 'nummer twee'. De vier kernreactoren daar zijn na de aardbeving uitgeschakeld. Er zijn in drie van de vier reactoren problemen geweest met de koeling, maar die zijn inmiddels onder controle.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden