Update

Overzicht 1 februari: demonstranten niet blij met toezeggingen Mubarak

CAÏRO/AMSTERDAM - Op het Tahrirplein in Caïro zijn één miljoen betogers bij elkaar gekomen om te protesteren tegen het regime van Hosni Mubarak. Volg de laatste ontwikkelingen, lees de updates van onze verslaggever Rob Vreeken, en bekijk de tweets van mensen ter plaatse.

Beeld afp

22:14 uur: Demonstranten in verschillende grote Egyptische steden scanderen 'rot op, rot op'.

22:09 uur:
De massa die verzameld is op het centrale plein in Caïro lijkt niet blij met de toezeggingen van de president, maar blijft relatief rustig. De Egyptenaren moeten nu nog acht maanden wachten op het vertrek van Mubarak. Het is onzeker of ze dat zullen accepteren.

22:03 uur:
Mubarak heeft zojuist op de Egyptische staatstelevisie gezegd dat hij bij de volgende verkiezingen in september niet meer verkiesbaar is. Daarmee luidde hij de laatste maanden van zijn bewind in.

22:00 uur:
'Ik ben meteen begonnen met het vormen van een nieuw kabinet om democratische hervormingen mogelijk te maken. Maar er zijn politieke krachten die mijn uitgestoken hand niet aannemen.'

21:58 uur:
De toespraak van Mubarak is begonnen.

21:49 uur:
De duizenden betogers in Caïro scanderen massaal: 'Vrijheid. Vanavond.' Ook in andere steden houden de demonstraties in de avond op grote schaal aan, in onder meer Alexandrië, al-Arish, Mansoura, Tanta, Mahalla en Suez.

21:15 uur:
Volgens een verslaggeefster van Al-Jazeera zitten de demonstranten niet te wachten op beloftes over de toekomst. Bovendien ligt het al een tijdje voor de hand dat dit de laatste termijn van Mubarak is, gezien zijn leeftijd en gezondheid. Egyptenaren willen nu verandering. Het is dus de vraag of de demonstranten genoegen zullen nemen met de verklaring van hun president.

21:05 uur:
Burgers in Egypte wachten dinsdagavond vol spanning op de aangekondigde verklaring van president Hosni Mubarak, die mogelijk bekendmaakt dat hij in september niet herkiesbaar is. De grote menigte betogers in Caïro staat alvast te juichen en dansen op het Tahrirplein (Bevrijdingsplein), bericht de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Volgens de zender is het niet bekend of Mubarak zelf een toespraak houdt of dat hij dat iemand anders laat doen.

20:50 uur:
De toespraak van Mubarak die eerder zou zijn opgenomen, zou over enige tijd uitgezonden worden op de Egyptische staatstelevisie. Naar verwachting zal de president aankondigen dat hij bij de verkiezingen volgend jaar niet meer verkiesbaar zal zijn. De toespraak is live te volgen via CNN en Al-jazeera.

19:24 uur:
Al-Jazeera meldt dat sommige vrouwen en kinderen vanwege de kou het Tahrir-plein in Caïro aan het verlaten waren, maar dat er nog altijd meer mensen toestroomen dan weggaan.

De toon van de Egyptische televisie zou ondertussen aan het veranderen zijn. Het spreekt nu over 'grote en vredige' en zelfs 'pro-Egyptische' protesten.

17.26 uur. Update van onze correspondent Rob Vreeken op het Thahrirplein:

'Het is hier nog steeds volop aan de gang. De twee miljoen betogers waar Al Jazeera over spreekt zou me niet verbazen. Nu wordt het iets rustiger. Het is hier volstrekt vreedzaam. De mensen hebben maar één wens: Mubarak moet weg. Het is een massale schreeuw om democratie.

'Er zijn vandaag veel mensen voor het eerst op het Tahrirplein. Zij waren aanvankelijk nog bang, omdat de staatstelevisie vertelde dat het heel gevaarlijk is om hier te zijn.

'Net sprak ik een rijke, oudere vrouw. 'Jullie zijn verbaasd dat we zo vreedzaam zijn hè', zei ze. Het is de eerste keer in haar leven dat ze demonstreert. 'Deze revolutie gebeurt dankzij de jonge internetgeneratie.'

'Iemand op de plein heeft de volgende leus. '25E2011: de dag dat Egypte scheidt van Mubarak en trouwt met democratie.'

17.06 uur
De premier van Israël, Benjamin Netanyahu stelt dat het al dertig jaar oude vredesverdrag tussen Israël en Egypte hoe dan ook in tact moet blijven. In een verklaring liet hij verder weten dat hij 'democratische veranderingen aanmoedigt'.

16.55 uur
: Goed nieuws voor beleggers in Egypte. De investeringsbank HSBS adviseert beleggers om te investeren in Egyptische aandelen. De bank ziet ze als 'zeer aantrekkelijk geprijsd'.

16.46 uur:
Inmiddels is het donker op het nog immer bomvolle Tahrirplein. Mensen hebben tentjes bij zich. De temperatuur daalt snel.

16.42 uur:
Update: In Alexandria gaat het er een stuk minder vreedzaam aan toe. De ziekenhuizen in de tweede stad van Egypte liggen vol met gewonden, zo meldt Al Jazeera. De politie zou hier zeer gewelddadig optreden. Dat weerhoudt honderdduizenden demonstranten er niet van massaal te demonstreren. Het dodental in de stad is volgens de nieuwszender opgelopen tot meer dan honderd.

16.20 uur:
De Britse regering stuurt morgen een vliegtuig om Britse toeristen en andere Britten die nog in het land zijn en willen vertrekken op te halen, meldt persbureau Reuters.

16.06 uur:
De Amerikaanse ambassadeur in Egypte, Margaret Scobey, heeft vandaag telefonisch een onderhoud gehad met een van de belangrijkste figuren van de oppositie in Egypte, Mohammed ElBaradei, dat hebben betrokken functionarissen in Washington meegedeeld. Het gesprek vormt onderdeel van de contacten met een reeks oppositiegroeperingen.

16.03 uur:
Hosni Mubarak heeft vandaag nog niets van zich laten horen. De vraag is hoe hij op de massale protesten van vandaag zal reageren. Het huis van Mubarak wordt nog steeds bewaakt. De oppositie blijft volhouden dat er pas onderhandeld kan worden als Mubarak is opgestapt.

15.54 uur:
Op het Tahrirplein is een podium met geluidssysteem geïnstalleerd, waarop iemand de massa kan toespreken. Wellicht dat ELBaradei dat later vandaag zal doen.

15.30 uur:
Niet alleen in Caïro, maar ook in Alexandria beschermen Egyptenaren hun musea. Een groep vrijwilligers heeft een ring gevormd om de Biblotheca Alexandria.

15.22 uur
Hoewel de avondklok reeds is ingegaan, wordt het alleen maar drukker op het Tahrirplein. Volgens een verslaggever van Al Jazeera staan de mensen op steeds meer plekken 'helemaal volgepakt'. Vooralsnog wordt er niet door veiligheidstroepen ingegrepen. Alle tanks op het plein zijn getooid met bloemen en anti-Mubarak leuzen.

15.13 uur Bericht van Rob Vreeken
'In de straten rondom het plein is het druk, maar er is ruimte voor feestelijkheid. In winkelstraat Talaat Hakb staan speakers op het balkon. Populaire liedjes als 'Waarom is de zee gelukkig' en 'Ik zweer bij de hemel dat dit mijn land is', van zangers als Abdulkhalim Hafez en Mohamed Moumer, de koning van het Egyptische lied. Steeds meer mensen klappen, zingen, dansen, juichen. Iedereen kent de teksten.'

15.06 uur
Al Jazeera meldt dat een wagen met gewapende mannen het Tahrirplein probeerde te bereiken. De mannen zouden zijn gearresteerd. Het is niet duidelijk welke organisatie ze vertegenwoordigen. De zender vergelijkt de veiligheidsmaatregelen met een ui. Er zijn een aantal 'schillen' rondom het plein die steeds gepasseerd moeten worden.

15.01 uur
Ook in andere steden wordt geprotesteerd. The Guardian meldt dat in Alexandria, Tanta en Kadr El Sheik sprake is van grootschalige protesten.

14.56 uur
De Amerikaanse overheid haalt al het ambassadepersoneel op de niet-essentiële posten terug. Dat bevel heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gegeven. In totaal leven ongeveer 50 duizend Amerikanen in Egypte.

14.54 uur Update van een eerder bericht: Mohammed ElBaradei, boegbeeld van de Egyptische oppositie, heeft president Hosni Mubarak dinsdag een ultimatum gesteld. ElBaradei zei dinsdag tegen de zender al-Arabiya dat Mubarak uiterlijk vrijdag moet opstappen.

Vrijdag is vertrekdag voor de Egyptenaren.

14.47 uur De Nationale Democratische Partij (NDP) van de Egyptische president Hosni Mubarak is dinsdag uit de Socialistische Internationale gezet. Dat hebben bronnen binnen de PSOE, de sociaaldemocratische partij in Spanje, laten weten.

Vorige week is de Constitutioneel Democratische Vergadering (RCD), de partij van de gevluchte Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali, al geroyeerd als lid van de Socialistische Internationale

14.28 uur Volkskrant-verslaggever Rob Vreeken aan de lijn vanuit Caïro

'Hier is het nog steeds heel druk en heel feestelijk. Maar het is vooral een heel politieke demonstratie. Mubarak moet weg, dat is vrijwel de enige leus die je hoort. Hij moet hoe dan ook vertrekken, er valt over niets anders te praten. Ze zijn vastbesloten, er is géén oplossing met Mubarak aan het roer.'

'Alle Egyptekenners die ik spreek zijn verbaasd dat het zo gaat. Egypte overtreft zichzelf, de geest is uit de fles. Het is protest van alle lagen van de bevolking. Ook van de middenklasse. Ik sprak iemand van Human Rights Watch die tegen mij zei: 'ik wist niet eens dat Egypte een middenklasse had, maar kijk eens hoe groot die is'.

'Er blijken ook opeens allerlei politieke groeperingen te bestaan. Ik sprak net een jongeman, die was lid van de Trotskisten. Die komen nu naar voren, spreken zich uit, nu het niet meer verboden is. Er ontstaat een heel nieuw politiek veld, en dat zie je gebeuren op straat. Als kleine plantjes die uit de grond omhoog komen.'

14.25 uur Op de Dam in Amsterdam hebben zich dinsdagmiddag ongeveer tweehonderd mensen verzameld om hun steun te betuigen aan het volk in Egypte. De demonstratie in de hoofdstad is georganiseerd door Egyptische organisaties en heeft plaats op het moment dat een massale mars in de steden Caïro en Alexandrië wordt gehouden om het vertrek van de Egyptische president Hosni Mubarak te eisen.

14.05 uur Het aantal demonstranten loopt alsmaar op. Volgens Al Jazeera zouden er zelfs tot 2 miljoen mensen bijeen zijn op het Tahrirplein en in de omringende straten.

13.56 uur De militaire politie heeft prikkeldaad geplaatst om de ambtswoning van Hosni Mubarak in Caïro.

13.53 uur Het leger heeft 'schurken' gearresteerd die 'wilden infiltreren' in de demonstratie, meldt Al Jazeera.

13.48 uur Bericht van Rob Vreeken

'Ook de straten die naar het plein leiden, zijn vol'

13.43 uur Ondertussen in Jordanië: Koning Abdullah heeft het parlement ontbonden en Marouf Bakhit aangesteld als nieuwe premier.

13.41 uur
De Turkse premier Erdogan heeft zijn geplande bezoek aan Caïro van 8 en 9 februari uitgesteld. Hij gaat pas 'als de situatie weer normaal is', meldt Reuters.

13.35 uur Bericht van Rob Vreeken vanuit Caïro

'Er worden leuzen geschreeuwd. 'El shaab yurid iskat el nizam' (Het volk wil dat het regime verdwijnt). Mam Tareek Mahmoud heeft gesproken: 'Dit is het nieuwe Egypte! Het nieuwe Egypte is geboren.' Mensen zeggen verontwaardigd tegen elkaar: de staats-tv zegt dat er maar 50.00 mensen zijn. Er klinkt gejuich en gelach na het ontrollen van een spandoek vanaf het dak. Daar staat op: Susan Mubarak, sleep je man aan z'n benen het land uit.'

13.31 uur De Amerikaanse regering stuurt de oud-ambassadeur Frank Wisner naar Egypte om te overleggen met hoge regeringsfunctionarissen, meldt CNN.

13.16 uur De oppositiegroepen in Egypte hebben een gezamenlijke verklaring gepubliceerd. Belangrijkste punten: Mubarak moet opstappen, en er wordt niet onderhandeld over een nieuwe regering totdat Mubarak de macht heeft overgegeven.

13.00 uur
Al Jazeera meldt nu dat zich meer dan een miljoen mensen op en rond het Tahrirplein hebben verzameld.

12.55 uur
Ook de grootste oppositiebeweging van het land, de Moslim Broederschap, heeft gezegd niet met Mubarak of zijn regering te zullen gaan praten. 'Onze eerste eis is dat Mubarak gaat. Alleen dan kan de dialoog beginnen met militaire machthebbers over een vreedzame machtswisseling.'

12.50 uur
Mohamed ElBaradei heeft weer van zich laten horen. Hij op de Arabische zender al-Arabiya heeft gezegd dat Hosni Mubarak moet aftreden om bloedvergieten te voorkomen. Ook zou hij het land moeten verlaten. Volgens ElBaradei zijn gesprekken tussen de oppositie en de regering pas dan mogeljk.

12.43 uur
Rob Vreeken: 'Waanzinnig hier, geplet in de massa. Hanan Mustafa (47), apotheekster, was met haar vier grote dochters vandaag voor het eerst hier op het plein. Ze zei: ik ben bang, maar thuis zou ik me een lafaard hebben gevoeld.'

12.25 uur
Ook in Alexandrië is op het centrale plein een demonstratie aan de gang. Tanks en soldaten staan aan de randen ervan, maar op het plein zelf is de sfeer goed, meldt The Guardian.

12.23 uur
Veel landen halen hun burgers uit Egypte wegens de onrustige situatie in het land, maar de circa 30.000 vakantie vierende Britten worden vooralsnog niet geëvacueerd. Britse reisorganisaties bieden zelfs nog verder afgeprijsde zonvakanties naar de Egyptische badplaatsen aan. Dat meldden Britse media dinsdag.

12.03 uur
Ook rechters hebben zich bij de demonstratie gevoegd, meldt een medewerker van Human Rights Watch. Een prominente rechter hield een speech door een megafoon waarin hij de minister van Binnenlandse Zaken en anderen verantwoordelijk hield voor de staat van het land, en waarin hij opriep de noodtoestand te beëindigen en tot vrije verkiezingen onder volledige juridische supervisie.

11.57 uur
Het is nog maar de vraag of de betogers het presidentieel zullen kunnen bereiken. Volgens een verslaggeefster ter plaatse van Al Jazeera staan er veel roadblocks, en lijkt het Egyptische leger niet van plan deze op te geven.

Auto's die de andere kant op willen, richting het Tahrirplein waar de demonstratie plaatsvindt, moet ook langs de blokkades. Dat gaat heel langzaam. De verslaggeefster telde in een half uur slechts vijf of zes auto's die erdoor mochten.

11.53 uur
Bij alarmcentrale Eurocross Assistance waren dinsdagochtend nog geen meldingen binnen van in Egypte gestrande reizigers die in medische nood verkeren. 'De situatie in Caïro wijkt behoorlijk af van die in de toeristische badplaatsen. Veel Nederlanders zijn gestrand op de luchthaven in de hoofdstad en daar is het tamelijk chaotisch'', aldus een woordvoerster.

'Daar is nauwelijks dienstverlening. Mensen kunnen niet inchecken, ze slapen op de grond en de communicatie hapert, dus ze hebben erg weinig informatie over hoe ze terug kunnen.' Het gaat dan vooral om mensen die buiten reisorganisaties om een ticket hebben gekocht of in Caïro een tussenlanding hebben gemaakt en niet verder kunnen.


11.45 uur
Niet alleen in Caïro zijn demonstraties, maar ook in Alexandrië in het noorden en in Aswan in het zuiden.

11.40 uur
Nieuwe schattingen spreken van 200 tot 500 duizend mensen. Er zijn geruchten dat de mars richting presidentieel paleis vandaag niet doorgaat, maar zou worden verplaatst naar vrijdag. Maar dat is nog niet bevestigd.

11.35 uur
Er zijn al zeker 100 duizend mensen op het Tahrirplein, meldt Al Jazeera. Langs de route die straks gelopen zal gaan worden, staan tanks en soldaten opgesteld. Het leger heeft aangekondigd geen geweld te zullen gebruiken tegen de betogers, als de demonstratie vreedzaam verloopt.

11.28 uur
Navi Pillay, de Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, zegt in een verklaring dat de 'mars van vandaag waarschijnlijk een keerpunt zal blijken te zijn in de overgang van Egypte naar een vrijer, eerlijker en democratischer maatschappij'.

Ze roept de Egyptische autoriteiten op er zorg voor te dragen de politie en het leger geen excessief geweld zullen gebruiken. Volgens haar zijn er onbevestigde berichten dat er 300 doden zijn gevallen bij de onrusten en meer dan 3.000 gewonden. Eerder officiële cijfers gingen uit van 150 doden.

11.25 uur
Onderaan dit liveblog vindt u een twitterfeed met updates van geselecteerde journalisten en nieuwsorganisaties over de situatie in Egypte.

11.15 uur
Op het vliegveld van Caïro regeert nog altijd de chaos. Een Canadese toerist, Tristin Hutton, beschreef het tegenover persbureau AP, nadat hij in Frankfurt was geland, als volgt: 'De terminals zijn vol met mensen in paniek. Het grondpersoneel verdwijnt, en bij de gate, vlak voordat we het vliegtuig inkonden, moesten we 2.000 dollar bijeen schrapen voor de politieagent bij de deur. Hij wilde ons er niet doorlaten, als we niet betaalden.'

11.13 uur
De Turkse premier Erdogan heeft verklaard dat Mubarak 'zou moeten luisteren naar de wensen van het volk'. En: 'Als er een probleem is, dan is het stemhokje de oplossing.'

10.59 uur Sms van Rob Vreeken uit Caïro


'De stemming is feestelijker dan voorgaande dagen. Het is nu al drukker op het Tahrirplein dan voorgaande dagen op het drukste tijdstip. (Zo rond 16 uur).'

EenVandaag-verslaggeefster Marijn Duintjes Tebber vergeleek de sfeer in een tweet zelfs met Lowlands: ' 'Is dit Lowlands of Egypte? Ongekend goede sfeer op Tahrirplein. Tentjes en thee. Veel gezinnen.'

10.54 uur
Kredietbeoordelingsbureau Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van Egypte verlaagd. Het bureau waarschuwt dat de onrust in het land de economische groei kan beperken.

10.42 uur
De Beweging van 6 April, de naam waaronder een deel van het volksverzet tegen dictator Hosni Mubarak opereert, heeft sinds gisteren een nieuwe woordvoerster, meldt Rob Vreeken. Asmaa Hafez, een jonge vrouw, verschijnt vermomd op tv als spreekvrouw van de beweging.

10.17 uur Een sms van verslaggever Rob Vreeken uit Caïro.


'Het is hier al veel drukker op het Tahrirplein dan op op vorige dagen op dit tijdstip. Meer organisatie ook: bodychecks en ID-checks door vrijwilligers bij de toegangen naar het plein. Men staat geduldig in de rij. Helikopters van het leger vliegen steeds over. De spreker nu is een bekende voetbaljournalist.'

10.09 uur Al Jazeera meldt dat de Egyptische staatstelevisie bericht over demonstranten die inbreken in winkels en aan het plunderen zijn geslagen. De vraag is of dit ook klopt. Andere media hebben hier nog niets van gezien.

10.01 uur
Een directeur van Human Rights Watch maakt zich zorgen of het leger zich wel aan zijn belofte houdt niet in te grijpen bij de demonstraties. Hij schrijft aan de Guardian: 'Voor het eerst sinds het leger werd ingezet afgelopen vrijdag, beperkt het nu de demonstraties. De ring van Caïro is ook afgesloten. Tot zover de belofte van het leger niet in te grijpen in het recht van het volk hun gerechtvaardigde boosheid te uiten.'

09.52 uur
Verslaggever van The Guardian Jack Shenker meldt dat het op dit tijdstip nog nooit zo druk is geweest op het Tahrirplein.

09.50 uur
Niet alleen de treinen rijden vandaag niet, ook de wegen tussen Alexandrië en Caïro zijn geblokkeerd. Alles om te voorkomen dat ook mensen uit andere steden zich bij de demonstraties voegen.

09.18 uur
Bericht van onze verslaggever Rob Vreeken in Caïro, die vanaf zijn balkon uitzicht heeft op het Tahrirplein.

'Het plein begint vol te stromen, het zal aan het eind van de middag wel het drukst zijn. Dat het de drukste dag tot nog toe zal worden, lijdt geen twijfel.'

Er staan tanks in de straten, maar de soldaten die erbij staan doen verder niets. De demonstranten roepen wat leuzen, en lachen wat. Andere wandelen richting het plein, op een terrasje zitten wat mannen thee te drinken. Nu vliegt er een helikopter over, maar dat is eigenlijk ook al routine. Het is hier bijna gezellig.'

De vraag is wat er gebeurt als de mars het presidentieel paleis gaat beginnen. De mars daartoe gaat zo'n zes uur duren, en voert door buitenwijken waar de afgelopen nachten veel schietpartijen plaatsvonden. Dat gebied is heel onrustig. En hoewel de demonstranten tot nu toe niet echt rotzooi hebben getrapt, is nog maar de vraag hoe het gaat lopen als het paleis bereikt wordt. Dat kan niemand voorspellen.'

09.12 uur
Mohamed ElBaradei, die de rol van oppositieleider op zich heeft genomen, heeft een interview gegeven met de Britse krant The Independent. Daarin roept hij, niet geheel verrassend, Mubarak op direct te vertrekken.

'Wanneer een regime de politie volledig terugtrekt van de straten van Caïro, wanneer schurken deel uitmaken van de geheime politie, om zo het beeld te laten ontstaan dat het land in chaos vervalt zonder Mubarak, dan is dat een criminele daad. Iemand moet daarvoor verantwoordelijk worden gehouden.

Nu is het niet meer zo dat de mensen in de straten zeggen dat Mubarak moet opstappen, nee, ze zeggen dat hij moet worden berecht. Als hij zijn vege lijf wil redden, dan kan hij maar beter vertrekken.

09.05 uur
Het wordt de demonstranten vandaag overigens niet makkelijk gemaakt om in Caïro te komen. Geen enkele trein zal vandaag rijden.

Ook het internet ligt er weer volledig uit, volgens Al Jazeera.

09.02 uur
Volgens een anonieme verslaggever op Al Jazeera (uit veiligheidsredenen wordt de naam geheim gehouden) stroomt het Tahrirplein nu met honderden tegelijk vol, maar een miljoen demonstranten zijn er nog lang niet. Beelden laten dat ook zien.

De kans dat de organisatie dat aantal gaat halen is nog wel degelijk aanwezig, volgens de verslaggeefster. 'Er hangt hier echt een sfeer van verandering in de lucht.'

08.54 uur
In Nederland wordt er vandaag ook geprotesteerd tegen het regime van president Mubarak, en uit solidariteit met de Egyptenaren. In Amsterdam is er om 14.00 uur een demonstratie op de Dam. Stichting Cleopatra roept iedereen op daarnaartoe te gaan. Maar ook in Den Haag zullen in Nederland wonende Egyptenaren hun steun laten blijken aan hun landgenoten. Zondag werd er al gedemonstreerd door zo'n honderdvijftig tot tweehonderd demonstranten, alles verliep rustig

08.43 uur
Ook het bedrijfsleven heeft zich de afgelopen dagen teruggetrokken uit Egypte. Heineken, AkzoNobel en Unilever hebben hun activiteiten in het land stilgelegd. Na de reisbranche beginnen ook andere sectoren zich zorgen te maken over de ontwikkelingen in Egypte. Vooral als de havenactiviteiten stil komen te liggen of het Suezkanaal wordt gesloten, zal de schadepost enorm zijn.

Nederland behoort tot de tien belangrijkste handelspartners van Egypte. 'Egypte is een belangrijke afzetmarkt voor ons, vooral van voedingsmiddelen, chemische producten, machines en vervoersmiddelen. Ook komen veel goederen uit Egypte naar Nederland. 'Denk aan sperziebonen, sugarsnaps en peultjes in de supermarkt', zegt een woordvoerder van de verladersorganisatie EVO. Vooralsnog heeft de EVO geen signalen gekregen dat transportbedrijven last hebben van de onlusten.

08.23 uur
Alle banken in Egypte zijn vandaag gesloten. Het is nog niet duidelijk wanneer ze weer open gaan. Er is vrees voor een bankrun zodra mensen weer geld kunnen opnemen.

08.00 uur
Er beginnen zich al veel mensen te verzamelen op het Tahrirplein, het centrale plein in de stad. Om 08.00 uur lokale tijd hadden zich al zo'n 3.000 mensen verzameld, en kwamen er steeds meer mensen bij, melden ooggetuigen.

06.50 uur
Gisteren deelde het Egyptische leger mee geen geweld te zullen gebruiken tegen de demonstranten. Het leger is zich 'bewust van de legitieme eisen van de eerbare burgers', zei een legerwoordvoerder.

Op het Tahrirplein in Caïro heerste gisteravond de algemene verwachting dat het drukker dan ooit zou worden sinds vorige week dinsdag de massale opstand begon. Het aantal mensen op het plein was maandag minstens zo groot als zondag.

05.11 uur
Internetbedrijf Google heeft een dienst gelanceerd die ervoor zorgt dat mensen in Egypte gebruik kunnen blijven maken van microblog Twitter. Dat meldde het bedrijf maandagavond op zijn bedrijfsweblog.

Beeld reuters
Beeld ap
Beeld epa
Beeld reuters
Drukte op het Tahrirplein © screenshot Al Jazeera
Demonstranten zijn op weg naar het Tahrirplein.Beeld ap
Beeld afp
Een demonstrant schreeuwt leuzen tegen de Egyptische president Mubarak.Beeld reuters
Aan het begin van de dag was het nog rustig op het Tahrirplein.Beeld afp
Beeld epa
Beeld reuters
Ook Mubarak-aanhangers demonstreerden in Caïro. Hier hijsen ze politieagenten op de schouders, die na drie dagen afwezigheid weer terugkeerden in de Egyptische hoofdstad.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden