Update

Overwinning voor Republikeinen, Obama vleugellam

De Republikeinen in de VS hebben zoals verwacht de tussentijdse verkiezingen gewonnen. De Democraten zullen in de komende twee jaar het politieke initiatief moeten laten aan hun tegenstanders in het Congres. Zowel in het Huis van Afgevaardigden als de Senaat hebben de Republikeinen nu een meerderheid, waardoor president Barack Obama vleugellam is geworden.

null Beeld afp
Beeld afp

De Republikeinen krijgen in de Senaat zeker 52 van de 100 zetels, tegen 45 voor de Democraten. Dit is een winst van 7 zetels. In het Huis van Afgevaardigden komen ze op 246 van de 435 zetels, een winst van 13 zetels. Van drie staten is de uitslag van de strijd om de senaatszetel echter nog niet duidelijk.

In Alaska zijn alle stemmen nog niet binnen en in Louisiana moet de Democrate Mary Landrieu op voor een tweede ronde. In Virginia vecht senator Mark Warner voor zijn politieke leven. Het verschil met de Republikein Ed Gillespie is minimaal, een hertelling ligt in het verschiet.

Door het verlies van de Democraten gaat Obama nu twee zeer lastige jaren tegemoet. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de zware nederlaag. Obama komt later vandaag met een verklaring. Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat, feliciteerde wel alvast de Republikeinen. Reid: 'De boodschap is duidelijk. De kiezer wil dat we samenwerken.'

De leider van de Republikeinen in het Huis, John Boehner, zei dat het 'geen tijd is om feest te vieren'. In het Huis hebben de Republikeinen nu de grootste meerderheid sinds de Tweede Wereldoorlog. Boehner: 'De tijd is nu aangebroken dat de regering resultaten gaat boeken.' Door de flinke overwinning, kunnen de Republikeinen met groter vertrouwen uitzien naar de presidentsverkiezingen van 2016. Met name oud-gouverneur Mitt Romney, die in 2012 werd verslagen door Obama, overweegt zich opnieuw kandidaat te stellen.

Een belangrijke Republikeinse overwinning was in West Virginia, waar Shelley Moore Capito de eerste vrouwelijke senator van deze staat is geworden. Ook in Arkansas zijn de Republikeinen erin geslaagd een Democratische zittende Senator te verslaan. Mark Pryor moet daar zijn zetel afstaan aan Tom Cotton.

Thom Tillis wist zittend senator Kay Hagan te wippen in wat de duurste race van deze verkiezingen wordt genoemd. De twee gaven in North Carolina samen meer dan 110 miljoen dollar uit aan hun campagnes. In Iowa was Joni Ernst de betere boven Bruce Baley van de Democraten.

Eerder op de dag werd al bekend dat de Republikeinen de gouverneurspost in Kentucky hebben weten te behouden. In Kentucky versloeg de zittende senator Mitch McConnell zijn democratische uitdager Alison Lundergan Grimes. McConnell zal Reid in januari vervangen als meerderheidsleider in de Senaat.

Senator Mitch McConnell viert zijn overwinning in Kentucky. Beeld reuters
Senator Mitch McConnell viert zijn overwinning in Kentucky.Beeld reuters

Gouverneurs

De verkiezingen voor de gouverneurs in veel Amerikaanse staten hebben gisteren weinig verschuivingen opgeleverd. De meeste zittende gouverneurs die op moesten voor herverkiezing hielden hun post. Alleen in de thuisstaat van president Barack Obama, Illinois, en in Pennsylvania werden de hoogste bestuurders door de kiezers naar huis gestuurd.

In Illinois krijgt de Republikein Bruce Rauner het voor het zeggen, ten koste van Patt Quinn. In Pennsylvania was het net andersom, daar kan gouverneur Tom Corbett zijn koffers pakken ten faveure van de Democraat Tom Wolff. Hij werd net als Quinn met ruime cijfers verslagen. Spannend was het vooral in de staat Florida. Daar hield zittend gouverneur Rick Scott uitdager Charlie Crist, een voormalige Republikein die tot 2011 nog gouverneur was in de Sunshine State, nipt achter zich. De campagne was lang, hard en gemeen.

In de grote staten New York, Texas en Californië stond de uitslag eigenlijk al bij voorbaat vast. De Democraten Andrew Cuomo en Jerry Brown blijven aan in New York en Californië, in Texas volgt de Republikein Greg Abbott zijn partijgenoot Rick Perry op die zich niet herkiesbaar stelde. In de zuidelijke staat Georgia deed de kleinzoon van Democratische oud-president Jimmy Carter tevergeefs een gooi naar het gouverneurschap. Hij kwam ruim 200.000 stemmen tekort om Nathan Deal van het pluche te krijgen.

Republikein Tom Cotton behaalde in Arkansas een belangrijke overwinning op de Democraat Mark Pryor. Beeld afp
Republikein Tom Cotton behaalde in Arkansas een belangrijke overwinning op de Democraat Mark Pryor.Beeld afp
Stemhokjes in Jamestown, North Carolina Beeld epa
Stemhokjes in Jamestown, North CarolinaBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden