Overwinning van Miekie pept NS'ers op

'Yeahhhh.' Met de armen wijd gespreid en een brede glimlach verliet NS-groepschef Miekie Awater maandagmiddag het kantongerecht in Alkmaar. Daar namen collega's haar en haar advocate op de schouders....

Van onze verslaggever

Harry van Gelder

ALKMAAR

Even tevoren had rechter H. de Klerk haar in het gelijk gesteld: de NS moeten Miekie Awater in dienst houden. De spoorwegen wilden het dienstverband ontbinden, omdat Awater met taxibonnen zou hebben gefraudeerd.

De rechter liet geen spaan heel van de argumenten van de spoorwegen. Volgens De Klerk hebben de NS onvoldoende aannemelijk gemaakt dat Awater anders met de taxibonnen was omgegaan dan haar collega's. De rechter vond dat de NS de zaak intern hadden moeten regelen. Disciplinaire maatregelen waren beter geweest dan 'te streven naar een zo vèrgaande maatregel als het beëindigen van de arbeidsovereenkomst'.

De ontslagaanzegging van Awater leidde eind vorig jaar tot onrust onder conducteurs en machinisten in de regio Alkmaar. Uit protest tegen het ontslag brak er op 11 december een wilde staking uit die het treinverkeer in de ochtendspits in Noord-Holland ontregelde.

Awater was volkomen verrast door het vonnis. Vlak ervoor liet ze nog weten rekening te houden met een afkoopsom. 'Ik ben maar klein, en de NS zijn tenslotte groot.'

De druiven zijn zuur voor de spoorwegen. Ze hebben veel energie gestoken in het ontslag en zijn in alles in het ongelijk gesteld. 'Wij hadden goede argumenten. We vonden dat ze iets had gedaan wat niet door de beugel kan', zei woordvoerder H. Siepel.

Awater kan zich vandaag om negen uur weer gewoon bij haar chef melden. Ze ziet daar niet tegenop, vertelt ze in het café waar ze samen met haar vrienden de overwinning viert. 'Ik heb er een goed gevoel over. Als je in zo'n procedure verzeild raakt, word je op een bepaalde manier onaantastbaar.'

De NS'ers in het Alkmaarse etablissement raken niet uitgepraat over het waarom van het ontslag van de groepschef. 'Het ging maar om een bedrag van tweehonderd gulden, waarom hebben ze haar nooit eerder gewaarschuwd?', vragen ze zich af.

Awater functioneerde bovendien goed - zelfs de NS-top gaf dat toe. 'Dat Awater geliefd was, stond nooit ter discussie', zei Siepel.

Voor de NS was het een principezaak. Fraude is fraude, hoe klein het bedrag ook is. Bovendien vinden de NS dat leidinggevenden het goede voorbeeld moeten geven.

De conducteurs en machinisten in Alkmaar geloven daar niets van. Awater was te kritisch, menen ze. Begon de ontslagprocedure niet vlak nadat directeur H. Huisinga van het reizigersbedrijf had laten weten dat het uit moest zijn met de obstructie van de harde kern van vakbondsleden en leden van de ondernemingsraad? En was Awater niet een vooraanstaand lid van de Vervoersbond FNV in de lastige regio Alkmaar? Voor de Alkmaarse NS'ers is het zo klaar als een klontje.

Awater kent de overwegingen van haar collega's. 'Ik kwam de laatste tijd veel collega's tegen die bang waren. ''Als jij eruit gaat, ga ik straks ook'', zeiden ze.' De zege van Awater wordt dan ook flink gevierd in Alkmaar. Het is meer dan een overwinning in een individueel arbeidsconflict. 'Het zelfvertrouwen onder de collega's is enorm toegenomen', zegt Awater. 'Dit is mooi, zo mooi', zingen die. 'In jaren hebben we niet zo'n zege behaald.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden