Overwinning partij van Sarkozy valt kleiner uit dan verwacht

De Franse kiezers hebben de partij van president Nicolas Sarkozy in de parlementsverkiezingen een ruim mandaat gegeven om de economie te hervormen, maar de overwinning is kleiner uitgevallen dan vooraf werd verwacht.

ANP

Volgens exit poll krijgen de UMP en haar conservatieve bondgenoten tussen de 341 en 357 van de 577 zetels in de Nationale Assemblee. De socialisten en hun bondgenoten komen uit tussen de 214 en 233 zetels.

De Franse minister en nummer twee in het kabinet, Alain Juppé, heeft zondag zijn vertrek bekendgemaakt, nadat hij zijn zetel in het parlement voor het district Bordeaux had verloren. Juppé is minister van Energie en Milieu in het kabinet van François Fillon.

Cijfers
De cijfers duiden op een opmerkelijk herstel voor de socialisten. Na de eerste stemronde van vorige week verwachtte de PS niet veel meer dan honderd zetels te zullen halen en leek de UMP af te stevenen op de grootste parlementaire meerderheid uit de moderne Franse geschiedenis.

Nu lijkt de meerderheid van de UMP zelfs kleiner te zullen worden, met vrijwel zeker minder dan de 359 zetels die de partij bezette in het oude parlement. De socialisten daarentegen lijken er op vooruit te gaan ten opzichte van de 149 zetels die ze bij de vorige verkiezingen in 2002 behaalden.

Districten
Zondag werd alleen gestemd in de districten waar vorige week geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen kreeg en er nog geen beslissing was gevallen.

De regering van Sarkozy heeft voor 26 juni al een buitengewone zitting van het parlement belegd om wetsvoorstellen te behandelen waarin enkele van de voorgenomen hervormingen worden geregeld, zoals een versoepeling van de 35-urige werkweek, garanties voor een minimale dienstverlening bij stakingen in het openbaar vervoer en een harde aanpak van recidiverende delinquenten en illegale immigratie.

Blauwe golf
‘De blauwe golf die was aangekondigd, heeft niet plaatsgevonden’, reageerde de PS-leider François Hollande, die sinds de presidentsverkiezingen onder vuur lag. ‘In de nieuwe assemblee zal er pluralisme en diversiteit zijn. Dat is goed voor het land’, voegde hij eraan toe.

Premier François Fillon (UMP) stelde dat de bevolking heeft gekozen voor verandering. ‘U hebt gekozen voor verandering en dat zal gerealiseerd worden. We zullen alle gewoontes en taboes van dit land aan de orde stellen’, aldus Fillon. ‘Het is tijd voor actie.’

Opkomst
De opkomst bij de verkiezingen was laag, ongeveer 60 procent, slechts een fractie meer dan de laagste opkomst tot nog toe. Volgens analisten zou vooral links nadeel ondervinden van een lage opkomst.

De regering zal het moeten doen zonder minister van milieu- en energiezaken Alain Juppé, die zijn parlementszetel verloor aan een socialist. Volgens de door Sarkozy en Fillon opgestelde regels moet Juppé door dit resultaat zijn kabinetspost moeten opgeven.
Andere opvallende verliezers zijn Marine Le Pen, de dochter van Jean-Marie Le Pen, en de in terreurzaken gespecialiseerde onderzoeksrechter Jean-Louis Bruguière, die meestreed in het kamp van Sarkozy. Het Front National van Le Pen heeft nu helemaal geen zetel meer in de Assemblee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden