'Overwerken schadelijker voor vrouwen'

Langdurig overwerken treft vrouwen harder dan mannen. Het verdrievoudigt bij hen de kans op chronische ziektes, terwijl mannen er bijkans onbeschadigd van afkomen. Dat schrijven onder andere Nu.nl en RTL Nieuws op basis van een persbericht van de Universiteit van Ohio.

Beeld thinkstock

Het is genoegzaam bekend dat overwerken slecht is voor het gestel. De Amerikaanse auteurs van de studie vonden ook precies dat: meer dan 40 uur werken verhoogt de kans op 6 verschillende chronische aandoeningen bij de bijna 7500 respondenten. Wat opviel was het verschil tussen de seksen: vrouwen die veel werkten hadden tot 3 keer meer kans op hartproblemen, reuma, kanker, suikerziekte, chronische longziektes en astma, terwijl mannen alleen maar vaker last kregen van reuma. De wetenschappers wijten dat aan de extra stress die vrouwen ervaren, doordat ze ook het grootste deel van de huishoud- en opvoedtaken op zich nemen.

Nu moet je stevig overwerken om de negatieve effecten te merken: de verdrievoudiging treedt pas op bij werkweken van meer dan 60 uur, en dat voor 30 jaar lang. Daaronder blijven alleen hartproblemen, suikerziekte en reuma over als significant vaker voorkomend. Maar 3 procent van alle ondervraagden werkte die extreme uren, wat neerkomt op iets meer dan zo'n 100 vrouwen. Zulke lage aantal verhogen de kans op statistische uitschieters. Dat wordt versterkt doordat de grootste risicostijgingen ook nog eens gemeten worden bij de ziektes die het minst voorkomen.

Daarnaast is het een Amerikaanse studie, waar hard werken en weinig vrije tijd meer de norm zijn. 'Er zijn in Nederland maar weinig vrouwen die zoveel overuren maken,' zegt Irene Houtman van TNO Arbeid. Uit Europees onderzoek waaraan zij meewerkte bleek bovendien helemaal geen verband tussen overwerken en kanker. Wel nam ze in een cohort van een ongeveer een half miljoen mensen een verhoging van de kans op een hartaanval waar, maar veel minder van andere hartproblemen.

Het is ook belangrijk te beseffen dat het hier om gaat om het cohort mannen en vrouwen geboren tussen 1957 en 1964. Een vrouw die in de periode veel werkte, stond er meer alleen voor dan nu. Zowel de man-vrouwverhoudingen, als verbeterde secundaire arbeidsvoorwaarden hebben het voor vrouwen makkelijker gemaakt om werk en zorg te combineren.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden