Commentaar

Overwegingen Shell zijn niet idealistisch van aard

Commentaar

Oliemaatschappij laat zich niet sturen door idealisme, wel door bevlogen aandeelhouders.

Een demonstratie tegen boringen van Shell in Alaska in augustus. Beeld AFP

Het lijkt een pure overwinning voor Greenpeace; de terugtrekking van Shell uit Alaska. De milieuorganisatie bejubelde het onverwachte besluit in paginagrote advertenties als een knieval van de oliemaatschappij en derhalve als redding van het unieke Arctische landschap.

De aanhoudende druk van milieuorganisaties op oliemaatschappijen hun riskante activiteiten te staken in het Noordpoolgebied heeft zonder meer effect gesorteerd op de publieke opinie. Maar de overwegingen van Shell te stoppen zijn eerder pragmatisch dan ideologisch van aard. Bij een hoge olieprijs en met succesvollere proefboringen was het concern niet tot deze beslissing gekomen.

Shell geeft zelf toe dat de kosten - ruim 4 miljard euro - niet opwegen tegen de baten nu de resultaten van de proefboringen tegenvallen. Daarbij heeft het concern rekening te houden met aandeelhouders die graag verzekerd blijven van stabiele dividenduitkeringen. De lage olieprijs dwingt oliemaatschappijen te snijden in kosten.

Grillige omstandigheden

Het besluit om de peperdure activiteiten in Alaska te staken, ligt dan voor de hand. Niet alleen omdat de boorresultaten tegenvallen, maar ook omdat tegenstand en tegenwerking zal blijven bestaan. Milieuorganisaties zullen hun protest niet staken, wet- en regelgeving blijft grillig - de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton is ronduit tegen boringen in het Arctisch gebied - en zelfs aandeelhouders beginnen te geloven dat fossiele energie zijn langste tijd heeft gehad.

Onder deze grillige omstandigheden is de langetermijngok op Arctische olie, die pas in 2030 zou kunnen stromen, te riskant bevonden. Een veiliger investering is dan de beoogde overname van het Britse gasconcern BG Group, die grote olie- en gasreserves heeft voor de kusten van Brazilië en Australië. Zo zullen ook beleggers oordelen.

Dat Shell buigt voor de wens van de aandeelhouder mag toch een verdienste worden genoemd van de milieubeweging. Het is onder druk van de publieke opinie dat grote beleggers zoals pensioenfonds ABP hun beleggingen op termijn volledig duurzaam willen kunnen noemen. Als de olieprijs weer stijgt, zal moeten blijken hoe standvastig de duurzaamheidstrend onder beleggers is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.