Overvol

Yvonne Woudenberg verdraait in haar brief een uitspraak van de intensivist Rik Gerritsen (Geachte redactie, 20 april). Zij schrijft dat hij zegt dat artsen in het buitenland de behandeling bij een patiënt staken omdat anders hun intensive care overvol zou raken....

Als behandeling van een patiënt op de intensive care waarbij elke hoop op herstel is vervlogen, níet gestaakt zou worden, dan zouden als gevolg daarvan intensive careafdelingen overvol raken. In Nederland en sommige andere landen wordt behandeling als deze als zinloos is beoordeeld, door de behandelaars gestaakt. Wij zijn daar heel open in. Artsen in bijvoorbeeld Zuid-Europese landen zeggen dat zij de behandeling nooit staken, maar doen dat natuurlijk wel: anders zouden als gevolg daarvan hun afdelingen overvol raken. Dat is wat Rik Gerritsen bedoelde.

Woudenberg is door de kop ‘Familie buitenspel bij sterven op ic’ op de voorpagina van afgelopen zaterdag op het verkeerde been gezet. Het staken van de behandeling op de intensive care is een ingewikkelde zaak, en de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), is juist bedoeld om dit humaan en integer te laten verlopen.

De beleving van de naasten van de patiënt heeft in de richtlijn een zeer belangrijke rol gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.