Overtuigende odyssee

KEVIN TOMA

Broers zijn in films vaak elkaars (schijnbare) tegengestelden, zo ook in deze Hollywood-remake van Susanne Biers Brødre (2004). Tobey Maguire speelt militair Sam Cahill die naar Afghanistan moet en vrouw Grace (Natalie Portman) en kinderen achterlaat. Vlak voor zijn vertrek haalt hij zijn broer Tommy (Jake Gyllenhaal) op uit de gevangenis, en dan kan het contrast bijna niet groter zijn: de patriottistische, gedisciplineerde familieman tegenover de nutteloze, zuipende ex-crimineel. Maar wanneer Sams helikopter in Afghanistan wordt neergeschoten en zijn gezin ontredderd achterblijft, is het juist Tommy die Grace weer op de rails krijgt. Net als het origineel is het verhaal van Brothers enigszins geënt op Homerus' Odyssee. Tegelijkertijd klinkt het gegeven als een sentimenteel romantisch drama. Maar ondanks wat dik aangezette emoties hier en daar, houdt regisseur Sheridan (In the Name of the Father) zijn film toch sober en kalm. Juist wanneer de plot drakerige trekjes dreigt te krijgen, blijft de behandeling ervan zo beheerst dat je er gemakkelijk in meegaat. Dat het mooi gefotografeerde Brothers overtuigt, is nog wel het meest te danken aan de uitstekende acteurs; met name Maguire en Portman zetten hun rollen intens en menselijk neer.

Regisseur Jim Sheridan had de oorlogsscènes uit Brothers graag in Afghanistan gedraaid, maar kreeg dat niet gedekt door de verzekering; uiteindelijk werd in New Mexico gefilmd

Brothers (Jim Sheridan, 2009)

RTL 8, 20.30-22.40 uur.

Lethal Weapon

(Richard Donner, 1987). Humoristische actiefilm met Danny Glover en Mel Gibson als politieduo dat tussen de acties door met elkaar leert leven. Film werd de blauwdruk voor ontelbare andere politie-buddy-films, maar aan de chemie tussen Glover en Gibson kunnen weinig navolgers tippen. De film kreeg zelf nog drie vervolgen en daarna was de koek op; toen vorig jaar het gerucht ging dat studio Warner Brothers aan een remake werkte, gaf zowel Gibson als Glover aan niets met die remake van doen te hebben, en ook geen heil te zien in een vierde sequel.

Veronica, 20.30-22.40 uur.

Rudo y Cursi

(Carlos Cuarón, 2008) Reünie van de regisseur en hoofdrolspelers van het internationale arthouse-succes Y tu mamá también (2001). De grootste troef is het aanstekelijke acteren van Gael García Bernal en Diego Luna, die volkomen op elkaar ingespeeld zijn. Ze zijn twee voetballende halfbroers: doelman Beto en spits Tato. 'Niet meer piepjong, maar wel met potentieel', zoals de doortrapte voetbalscout Batuta de broers aanbiedt bij de tweede-divisieclubs uit Mexico City. Cuarón doorspekt zijn film met kluchtige humor en Latijns-Amerikaanse voetbalmetaforen.

ARD, 00.50-02.28 uur.

Transsiberian

(Brad Anderson, 2008) Een aanmodderend echtpaar dat op doorreis kennismaakt met een ander, mysterieus stel: zulke ontmoetingen lopen in films doorgaans slecht af. Misschien dat Transsiberian alleen al daarom dreigend van toon wordt zodra Roy en Jessie, onderweg van Peking naar Moskou met de Transsiberië Express, gezelschap krijgen van de jonge Spanjaard Carlos en diens zwijgzame Amerikaanse vriendin. Transsiberian is het sterkst wanneer hij zich door Jessies emoties laat leiden, met het kille Siberische landschap en de benauwende treincoupés als beklemmend decor. De film is dan tegelijkertijd een enerverende psychologische thriller en het portret van een wankele vrouw die zichzelf steeds minder beheerst en zo haar leven en dat van anderen op het spel zet.

ARD, 00.50-02.28 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden