Overstromingen India eisen ruim duizend levens

Overstromingen hebben op het platteland van de Indiase deelstaat Uttar Pradesh grote verwoestingen aangericht. Hulpverleners die maandag twintig ondergelopen dorpen bereikten, troffen slechts door het water opgezwollen lijken en een grote watervlakte aan waar ooit tienduizenden mensen woonden....

AP; REUTERS

AP, Reuters

NEW DELHI

Functionarissen in Lucknow, de hoofdstad van Uttar Pradesh, stelden het aantal doden als gevolg van de overstromingen op meer dan duizend in de afgelopen twee weken. Naar schatting 1,5 miljoen mensen zitten vast en zijn dakloos geraakt als gevolg van de overstromingen. Ruim dertig miljoen mensen zijn op een of andere manier getroffen. Duizenden dorpen zouden geheel zijn weggevaagd.

'De vernietiging is zo overweldigend dat reddingspogingen futiel lijken', aldus Kripa Shankar Pandey, een verslaggever uit Gorakhpur, in het centrum van het getroffen gebied. Van de 83 districten zijn er 45 deels ondergelopen.

De autoriteiten en particuliere organisaties proberen met ongeveer 1500 vaartuigen, vaak oude wrakkige roeiboten, de getroffen dorpen in het noorden van de deelstaat te bereiken. Op het moment beschikken de reddingswerkers over slechts elf motorboten. Geprobeerd wordt ongeveer driehonderd motorboten over te vliegen vanuit Calcutta en Bombay.

Volgens de autoriteiten in Lucknow is als gevolg van de overstromingen een cholera-epidemie uitgebroken, die al aan tientallen mensen het leven heeft gekost. Uttar Pradesh is India's armste en dichtstbevolkte deelstaat.

In het naburige Bangladesh hebben overstromingen de afgelopen weken aan zeker 550 mensen het leven gekost. Ongeveer 25 miljoen mensen zijn dakloos geraakt. Economen en zakenlieden waarschuwen dat de ramp de recente economische successen van het land weer ongedaan kan maken. Hulp- en regeringsfondsen zullen worden ingezet om extra voedsel te kopen en om bruggen, wegen en fabrieken te repareren.

Diarree, veroorzaakt door verontreinigd water en verrot voedsel, heeft aan 85 mensen het leven gekost, aldus artsen. Ongeveer 120 duizend mensen hebben er ernstig last van.

Een team van de Verenigde Naties is gisteren in Bangladesh aangekomen om de schade vast te stellen. Secretaris-generaal Kofi Annan had zaterdag de wereldgemeenschap opgeroepen ruimhartig hulp te geven.

Volgens minister-president Sheikh Hasina zijn de eerste reacties op de oproepen van de regering tot het geven van noodhulp 'positief en bemoedigend'. Hasina heeft buitenlandse donors om 700 miljoen dollar noodhulp en 1,3 miljoen dollar aan graan en rijst gevraagd. In een televisietoespraak beloofde ze de bevolking dat de regering extra graan zal importeren.

In Nepal zijn in het weekeinde tientallen mensen omgekomen door aardverschuivingen als gevolg van zware moessonregens. Autoriteiten in Kathmandu hebben dit meegedeeld. Reddingswerkers hadden gisteren 46 lijken uit de modder gehaald in het rampgebied in het district Syangja, 250 kilometer ten westen van de hoofdstad. Het gaat om de ernstigste wateroverlast in Nepal in vijf jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden