Nieuwsoversterfte

Oversterfte door corona bedroeg vorige week 600 personen, 200 meer dan de week ervoor

De oversterfte in Nederland blijft oplopen. Volgens het CBS vielen er in de week van 19 tot 25 oktober 600 doden meer dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar. De stijging valt samen met de tweede coronagolf. Een week eerder stierven er bijna 400 mensen meer dan gebruikelijk.

Serena Frijters en Xander van Uffelen
De oversterfte door het coronavirus is sinds week 39 weer zichtbaar in de cijfers. Beeld ANP
De oversterfte door het coronavirus is sinds week 39 weer zichtbaar in de cijfers.Beeld ANP

Aangezien niet iedereen wordt getest op het coronavirus, kunnen de cijfers van het RIVM een onderschatting zijn van het werkelijk aantal coronadoden. Het RIVM meldt in de week van 19 tot 25 oktober zo’n 267 coronadoden.

De hogere sterfte betrof volgens het CBS vooral mannen en personen boven de 65 jaar. Ook stierven er relatief meer personen woonachtig in een zorginstelling. De extra sterfte volgt hiermee hetzelfde patroon als in het voorjaar. Ook toen was met name de sterfte onder mannen, ouderen en verpleeghuisbewoners hoger dan normaal.

De oversterfte door het coronavirus is sinds week 39 weer zichtbaar in de cijfers. In week 34 stierven er naar schatting 3.450 personen, 600 meer dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar. Begin april, op de piek van de eerste coronagolf, stierven er in een week zo’n tweeduizend Nederlanders meer dan verwacht.

Meer cijfers bekijken over de stand van zaken bij het coronavirus? Bekijk dan de grafiekenpagina die elke dag wordt geactualiseerd.

Waar blijft het effect van de maatregelen? Vier mogelijke verklaringen.

Hoe krijgen we meer handen aan het bed? Ondanks extra bedden komt de reguliere zorg ook tijdens de tweede coronagolf in het gedrang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden