cijfers bij het nieuws

Oversterfte bedroeg vorig jaar 15 duizend mensen, 10 procent hoger dan verwacht

In Nederland stierven vorig jaar 169 duizend mensen, waarmee de oversterfte 15 duizend is, zo heeft het CBS berekend. De sterfte is zo’n 10 procent hoger dan verwacht.

Medewerkers van grafkistenmaker Tomba aan het werk. Als gevolg van het coronavirus hebben zij het drukker dan normaal. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Medewerkers van grafkistenmaker Tomba aan het werk. Als gevolg van het coronavirus hebben zij het drukker dan normaal.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De coronapandemie is de belangrijkste oorzaak van deze hogere sterfte, al veroorzaakte ook een hittegolf in de zomer extra sterfte. De oversterfte in 2020 ligt nog aanzienlijk hoger dan in 2018 toen er, door de ernstigste griepgolf in lange tijd, zeker 9.000 mensen extra stierven. Later dat jaar viel de sterfte juist lager uit, zodat over heel 2018 de oversterfte 2.500 was. Na de eerste coronagolf was er geen opmerkelijk daling van de sterfte, mogelijk doordat ook vitale ouderen kwamen te overlijden.

In alle leeftijdsgroepen was de sterfte hoger dan verwacht. Met 9.000 extra doden stierven er 10 procent meer 80-plussers dan gebruikelijk. De impact in de leeftijdscategorie van 65 tot 80 jaar was relatief nog iets groter. Daar was de sterfte 12 procent hoger dan verwacht, 5.000 sterfgevallen meer dan anders.

Jongeren zijn het minst getroffen door covid-19; toch was de sterfte bij mensen onder de 65 jaar nog 4 procent hoger dan verwacht, 900 sterfgevallen meer. De extra sterfte was vooral zichtbaar in het zuidoosten van Nederland, het gebied dat het zwaarst getroffen werd door de eerste golf in het voorjaar. Bij mannen was de sterfte hoger dan bij vrouwen. Vooral bij inwoners van verpleeginstellingen lag het aantal sterfgevallen hoger dan normaal. De sterfte is nog steeds verhoogd, afgelopen week stierven 450 mensen meer dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Vaccinatie Israël leidt tot eerste daling ziekenhuisopnamen

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech brengt zoals beoogd het aantal ziekenhuisopnamen omlaag en verkleint de kans op besmetting. Dit blijkt uit eerste analyses van de situatie in Israël. Al twee weken na de eerste dosis voorkomt het vaccin één op de drie besmettingen, blijkt uit een vergelijking van 200 duizend mensen die de prik wel kregen en 200 duizend mensen die de inenting niet hebben gehad.

Het ministerie voor Volksgezondheid volgde 428 duizend Israëliërs na de tweede prik: na een week waren nog maar 63 van hen mild ziek geworden. Een andere studie, naar 130 duizend mensen die twee inentingen hadden gehad, vond maar 20 zieken, van wie er 10 daarvoor al chronisch ziek waren. ‘Zeer bemoedigende cijfers’, zegt Anat Ekka Zohar, vice-president van de Israëlische gezondheidsdienst Maccabi, in een persverklaring. De cijfers zijn wel nog ruw en voorlopig, nader onderzoek volgt.

In Israël zijn nu 1,4 miljoen inwoners, 17 procent van de bevolking, volledig ingeënt. Nog eens zo’n zelfde aantal heeft al een eerste dosis vaccin gekregen en wacht op de tweede prik. Bijna alle ouderen en zorgpersoneel zijn volledig ingeënt, nu komen volwassenen en scholieren vanaf 16 jaar aan de beurt. Het aantal ziekenhuisopnamen bij 60-plussers daalt de laatste dagen, terwijl dit bij 60-minners juist toeneemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden