Overste neemt bevel over van Amerikanen in Zuid-Irak

Met het aanbieden van een cadeau aan de Amerikaanse commandant en het overdragen van de vlag heeft luitenant-kolonel Dick Swijgman donderdag het commando van de Zuid-Iraakse provincie Al-Muthanna overgenomen....

Bij de plechtigheid waren opvallend veel lokale vertegenwoordigers van politieke partijen, dorpen en steden aanwezig. Het Nederlandse detachement, zo'n 1100 militairen (voornamelijk mariniers), was aanvankelijk van plan de commando-overdracht snel en sober te laten verlopen.

Op verzoek van de tijdelijke Amerikaans-Britse autoriteit CPA in Bagdad en lokale leiders in de provincie, werd er alsnog een officiële plechtigheid van gemaakt. Ook vertegenwoordigers uit Bagdad, onder wie militairen, waren present. In zijn toespraak hield overste Swijgman de lokale leiders voor dat het op termijn beter zal gaan met de provincie waar zo'n vierhonderdduizend Irakezen wonen, voornamelijk shi'ieten. 'Ik weet zeker dat er meer welvaart zal zijn in Al-Muthanna', aldus de commandant.

Swijgman vroeg de inwoners geduldig te zijn. Hoewel het detachement voornamelijk de taak heeft de rust te bewaren in de provincie die groter is dan Nederland, wil Swijgman ook civiele projecten opzetten om de leefomstandigheden van de inwoners te verbeteren. Zo zijn er plannen om een grote cementfabriek te heropenen, waardoor enkele duizenden mensen een baan krijgen.

Defensie hoopt dat een delegatie Nederlandse ondernemers, die binnenkort Al-Muthanna bezoekt, voor dit plan kan worden gewonnen. Het detachement is overigens pas vanaf vandaag belast met het bewaken van de orde en veiligheid. In de komende dagen moeten ook de patrouilles op gang komen.

Het grootste deel van het detachement, dat nog niet op volle sterkte is, wordt gelegerd in As-Samawah waar zo'n 130 duizend mensen wonen. Hier worden zo'n zevenhonderd militairen gevestigd, onder wie de leden van de bataljonsstaf. Er wordt nog gebouwd aan een groot kamp. De soldaten verblijven tot die tijd in een stationsgebouw. Verder worden in het nabijgelegen Al-Khidr 170 man ondergebracht.

Ook bij Shaiba, in de buurt van Basra, komt een eenheid van 170 man. De Chinook-helikopters van de luchtmacht die het detachement ondersteunen, zijn woensdag van Koeweit naar de Iraakse luchtmachtbasis Tallil gevlogen. Op deze basis zullen 120 militairen verblijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden