Overspoeld Kiribati koopt vluchtheuvel op Fiji

De regering van Kiribati overweegt de gehele bevolking van de door de stijgende zeespiegel bedreigde eilandengroep in de Stille Oceaan naar Fiji te verhuizen. Het kabinet van het eilandstaatje heeft de aankoop van 2400 hectare op het hoofdeiland van Fiji bevolen.

Kiribati in 2004.Beeld ap

De eigendomsakte van de vruchtbare grond op Viti Levu vormt volgens president Anote Tong een levensverzekering voor de 103 duizend inwoners van Kiribati. 'We hopen niet iedereen op één stuk land te plaatsen, maar als het absoluut noodzakelijk wordt, ja, dan zouden we dat kunnen doen', zei Tong. 'Dat zou niet voor mij persoonlijk gelden, maar voor een jongere generatie. Voor hen is verhuizen geen keuze, maar een kwestie van overleven.'

Kiribati, dat midden in de Stille Oceaan ligt, staat in het brandpunt van het klimaatdebat. De vulkanisch gevormde eilanden verheffen zich elk maar enkele tientallen centimeters boven de zeespiegel. En veranderingen in de regelmaat van neerslag, getij en stormen vormen volgens Tong een minstens zo groot gevaar als het wassende water.

Het zeewater is de afgelopen jaren langzaam opgerukt. De eerste dorpen zijn al verplaatst en gewassen en bomen hebben het moeilijk door de verzilting van het grondwater. Sommige wetenschappers schatten de zeespiegelstijging op twee millimeter per jaar. Door klimaatverandering verloopt dat proces naar verwachting bovendien steeds sneller.

Fiji ligt zo'n 1400 kilometer ten zuiden van Kiribati en telt ongeveer 850 duizend inwoners. Het is onduidelijk wat zij vinden van de mogelijke komst van duizenden buureilanders. President Tong zegt pas met de zegen van het parlement voor de grondaankoop op zak in overleg te treden met de autoriteiten op Fiji.

De president overwoog al een reeks andere ongebruikelijke maatregelen om de klimaatverandering het hoofd te bieden. Zo verdiepte hij zich in zeemuren die Kiribati tegen de oceaan zouden moeten beschermen, en onderzocht hij zelfs de mogelijkheid een drijvend eiland te bouwen. Dat laatste plan lijkt volgens Tong te duur uit te vallen.

De landverhuizing naar Fiji is slechts een van de uitwijkmogelijkheden uit een arsenaal dat Tong hoopt te verzamelen. Hij wees er vrijdag op dat het beoogde perceel driemaal zo groot is als het eiland Tarawa, waar momenteel de meerderheid van Tongs burgers woont.

Kiribati legt omgerekend zo'n 7,2 miljoen euro neer voor het bruggenhoofd op Fiji. Het eilandstaatje is net als veel van de naburige eilanden arm, maar beschikt dankzij de fosfaatwinning in de jaren
zeventig over aanzienlijke reserves.

De eilandengroep, die tijdens de Britse koloniale periode door het leven ging als de Gilberteilanden, is sinds 1979 een onafhankelijke staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden