Overspel

Dat niemand ooit mag weten wat jij denkt, is dat nou iets waar je vandaag nog een Olympisch record in wilt vestigen of zo?'

Typisch een thrillerzin. Uit Overspel ditmaal, de nieuwe dramaserie waarvan de VARA donderdagavond de eerste twee delen aan elkaar uitzond, bij wijze van kennismaking.

Die delen kwamen traag op gang, ondanks een van de eerste scènes, waarin Ramsey Nasr met een dan nog onbekende vrouw onder de douche stond te hijgen - geen Amnesty-speldje te bekennen.

Ook later was de verhaallijn wat moeilijk te pakken te krijgen, maar desondanks maakt deze eerste avond nieuwsgierig naar de tien resterende delen.

Het verhaal tot nu toe: de getrouwde fotografe Iris (Sylvia Hoeks) wordt hopeloos verliefd op Willem (Fedja van Huêt), advocaat van de vastgoedmagnaat Couwenberg (Kees Prins). Haar man Pepijn (Ramsey Nasr) is officier van justitie die de handel en wandel van de vastgoedmagnaat onderzoekt en ook diens advocaat in het vizier heeft. Tussen die intrige door speelt een moord op een schimmige zakenpartner van Couwenberg, die een miljoentje of drie had laten overmaken naar het niet bestaande bedrijf United Enterprise. Er zijn financiële problemen in het restaurant van Willems vrouw Elsie (Rifka van Lodeizen), en er spelen enkele vooralsnog wat onduidelijke verhoudingen met kinderen.

De perspectieven in het verhaal zullen ongetwijfeld nog verrassend gaan schuiven, daarvoor waren de eerste twee delen hoopgevend genoeg. Dreigende muziek doet de rest.

Qua sfeer en stijl doet het denken aan de eerdere tv-serie Vuurzee. Logisch: het scenario is van Frank Ketelaar, tevens auteur van Vuurzee en, samen met Dana Nechushtan en Arno Dierickx, regisseur.

De troebele vastgoedwereld blijkt dankbaar materiaal voor een scenarioschrijver, die duidelijk de zaak-Endstra heeft gebruikt, aangevuld met de nodige bordeelbezoeken en gevoelige familieverhoudingen die de zaken beïnvloeden.

Helaas leidt Overspel hier en daar wel aan een geloofwaardigheidsprobleempje, maar dat blijft beperkt tot korte momenten. De eerste ontmoeting bijvoorbeeld van Iris en Willem, buiten op de kade van een receptie. Iris moet hoesten, Willem biedt haar zijn glas champagne aan, slaat zijn jas om haar heen, en stelt zijn eerste vraag: 'Heb je kinderen?'

Een goede tongzoen blijkt trouwens ook nog knap lastig te acteren.

Daar staat veel moois tegenover. Camerawerk, suspense en een sterke cast. Stukken sterker in elk geval dan die van de eerder deze week begonnen politieserie Seinpost Den Haag (KRO), waarin je geacht werd Jim Bakkum serieus te nemen als politieagent en de geïmiteerde plat-Haagse accenten veel te gekunsteld aandeden.

Seinpost Den Haag heeft dan weer wel zijn programmering - onbedreigd op zondagavond half negen, Nederland 3 - mee. Want dat was donderdag wel onhandig: Overspel overlapte zowel NOVA College Tour met Youp van 't Hek als de ook al veelbelovende tragikomedie Geen probleem, met Theo Maassen, Wim Helsen en Stefaan Van Brabandt.

Luxeleed, maar zonde is het wel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden