Overspelavond

De filmprogrammeurs van de commerciële omroepen doen steeds beter hun best. Zo komt RTL 5 vanavond met een onversneden Hollandse filmavond die overspel als hoofdthema lijkt te hebben. Het programma gaat serieus van start met de redelijk geslaagde bewerking van Kluuns autobiografische mega-bestseller Komt een vrouw bij de dokter; afgesloten wordt met Dick Maas aardige komedie Moordwijven, over drie rijkeluisdames die hun echtgenoten liever vermoorden dan dat ze hun slippertjes pikken.

In KEVBDD heeft reclameman Stijn (Barry Atsma) alles wat zijn hartje begeert, zeker nadat de mooie, soevereine Carmen zijn leven is binnengewandeld. Ze trouwen, krijgen een dochtertje; dat hij regelmatig vreemd gaat, is wat Stijn betreft geen smet op hun volmaakte gezinsleven. 'De ene vent peutert in zijn neus, de andere gaat vreemd. Zoiets.' Een niet te onderdrukken gewoonte is het, zelfs wanneer zijn vrouw ten onder dreigt te gaan aan borstkanker. Debuterend regisseur Reinout Oerlemans slaat vaak de juiste toon aan in zijn portret van een beurtelings ontsporend en genezend huwelijk, maar neemt een nogal halfslachtige houding aan ten opzichte van Stijns narcisme. Stijn blijft een zak van de bovenste plank; vooral middels de van platitudes overlopende voice-over probeert hij sympathie te kweken voor zijn ontrouw. Dat lukt hem niet. Eigenlijke held van de film is en blijft zijn vrouw Carmen, die ook aan de zijlijn fenomenaal wordt vertolkt door Carice van Houten.

Komt een vrouw bij de dokter (Reinout Oerlemans, 2009)

Moordwijven (Dick Maas, 2007)

RTL5, 20.30-22.45 / 22.50-0.55 uur.

The Bourne Identity / The Bourne Supremacy

(Doug Liman, 2002)/(Paul Greengrass, 2004).

Ook fijn: RTL 7 zendt de Jason Bourne-films achter elkaar uit. Het laatste en beste deel The Bourne Ultimatum (2007) is voor morgen bewaard, en waarschijnlijk heeft u na deel 1 en 2 ook wel even genoeg explosies, achtervolgingen en CIA-agenten-met-geheugenverlies voor de kiezen gehad. Jason Bourne weet niet meer wie hij is wanneer hij in de eerste film uit het water wordt gevist, maar als enge sluipmoordenaars het op hem voorzien hebben, blijkt hij - ook tot zijn eigen verbazing - over allerlei ingenieuze vechttechnieken en overlevingsstrategieën te beschikken. Vanaf dat moment wordt zijn zoektocht naar zijn identiteit ook een spectaculair kat en muis-spel met de overheid, dat in de sequel The Bourne Supremacy door regisseur Greengrass naar woeste hoogten wordt gedreven. Met uitstekend spel van Matt Damon, die na zijn rol als Jason Bourne nog veel vaker mannen zonder eigenschappen zou spelen.

RTL 7, 20.30-22.50 uur / 22.50-1.00 uur.

Enemy of the State

(Regisseur, jaar) Nu de grootmeester van de hyperkinetische actiefilm niet meer is - Tony Scott sprong 19 augustus jongstleden in Los Angeles van een brug - is het goed om weer eens naar deze lekker vette actiethriller te kijken. De jonge advocaat Robert Dean (Will Smith) krijgt op een dag een tape in handen met belastend materiaal voor een chef van de geheime dienst (Jon Voight). Bijzonder wordt Enemy of the State wanneer Gene Hackman zijn opwachting maakt. Opzichtig, maar allerminst storend, wordt in zijn optreden verwezen naar The Conversation, de ultieme afluisterfilm waarmee Hackman, samen met regisseur Francis Ford Coppola, geschiedenis schreef.

BBC1, 0.15-2.20 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden