tv-series

Overspel ook in tweede seizoen ijzersterk Nederlands tv-drama

De makers en acteurs van de psychologische thrillerserie Overspel laten maar weinig los over de inhoud van het tweede seizoen dat na een afwezigheid van twee jaar op zaterdag 26 oktober terugkeert op het scherm. 'Het is leuker des te minder je weet', zegt Robert Kievit, één van de scenarioschrijvers en tevens hoofd drama bij de VARA. Het alvast zien van de eerste twee episodes van de tweede reeks maakt duidelijk dat Overspel dankzij de suspense, regie en kwaliteit van acteren nog altijd behoort tot de top van de Nederlandse tv.

Het tweede seizoen doet zeker niet onder voor het eerste, hoewel Overspel niet kan meer leunen op het boeiende uitgangspunt waarbij de vrouw van een officier van justitie verliefd wordt op de advocaat van de tegenpartij en het avontuurtje tot een cocktail van intriges leidt. Toch hebben de scenarioschrijvers Frank Ketelaar (tevens regisseur) en Robert Kievit gezorgd voor een aantrekkelijk vervolg dat ook nog eens geloofwaardig overkomt - geen vanzelfsprekendheid in serieland.

'Het gaat snel bergafwaarts met me'
Het leven van de personages in de tweede reeks wordt opnieuw beheerst door schuldgevoelens, rancune en pure haat. 'Er is weer sprake van overspel, in de breedste zin van het woord, maar nu op een heel andere manier - nog veel gevaarlijker', zegt Kievit die verder niets kwijt wil over het verdere verloop. De acteurs zelf hebben ook moeite met vragen over het nieuwe seizoen. 'Het gaat snel bergafwaarts met me', zegt Fedja van Huêt en laat het daar verder ook bij. Hij speelt opnieuw de rol van advocaat Willem Steenhouwer.

Officier van justitie Pepijn van Erkel is volgens de acteur die hem briljant neerzet, Ramsey Nasr, 'obstinater dan ooit'. Vooral zijn ex-vrouw, de wat lijzige fotografe Iris Hoegaarde, gespeeld door Silvia Hoeks, krijgt het te verduren. Iris is met Pepijn in een gevecht gewikkeld over de voogdij van hun zoontje Menno en probeert ondertussen de relatie met Willem in stand te houden. Die ontworstelt zich op zijn beurt maar moeilijk aan de louche wereld van zijn ex-schoonvader Huub Couwenberg (Kees Prins).

Nieuwe gezichten
Nieuwe gezichten in de reeks zijn onder meer Frederik Brom als wethouder Royackers, Kees Boot als rechercheur Mike van Loon en Ali Ben Horsting in de rol van onderzoeksjournalist. Hij stort zich op de mogelijke vastgoedfraude waar Huub Couwenberg en de wethouder bij betrokken zouden zijn. Als vaste fotografe vindt Iris Hoegaarde veel steun bij de journalist. Wellicht een beetje te veel.

De nieuwe serie begint met beelden van Elsie Couwenberg, Huub's dochter, in de gevangenis, waar ze zit sinds haar mislukte moordaanslag op Iris Hoegaarde in de rechtszaal aan het eind van seizoen 1. Is haar leven voorbij, zoals ze zelf zegt te vrezen?

Beeld VARA
Kees Prins in OverspelBeeld VARA

Veel waardering, al is er een smetje
De VARA laat weten zeer tevreden te zijn met het drama, waarvan een derde seizoen in de maak is. De opnames beginnen begin 2014. Overspel 2 is vanaf zaterdag 26 oktober om 21:30 uur te volgen op Nederland 1, precies twee jaar na het uitzenden van de eerste reeks die werd beloond met positieve recensies, Gouden Kalveren (voor beste tv-drama en beste actrice, Rifka Lodeizen) en een remake in Amerika. Smetje op al deze successen zijn de slechte kijkcijfers en recensies van Betrayal, zoals de serie daar heet. Na drie weken trekt de serie daar zo weinig kijkers dat door mediawatchers aldaar gevreesd wordt voor een vroegtijdige stopzetting door zender ABC.

Het betere seriewerk in Nederland
Onduidelijk is nog waar de mislukking in de VS aan ligt, maar het doet niets af aan het grote succes van de originele versie hier in Nederland. Met gemiddeld een miljoen kijkers in 2011, een goedlopende dvd-verkoop, maar vooral de hoge waardering behoort Overspel samen met series als Bloedverwanten (Avro) en Penoza (KRO) tot het succesvolle, betere seriewerk van Nederland.

Het is dat de eerste serie in 2011 werd uitgezonden, anders had VARA's Overspel dit jaar zeker bij de genomineerden voor de TelevizierRing moeten behoren, samen met de nu wel uitverkoren series Flikken Maastricht (TROS) en Divcorce (RTL). Volgend jaar een nieuwe kans.

De Amerikaanse publiciteitsposter van BetrayalBeeld ABC
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden