Overspel is terug in Britse politiek

Na een korte periode van rust zijn seks en overspel teruggekeerd in de Britse politiek. Want hoewel Ron Davies, de dinsdag afgetreden minister voor Wales, volgens Downing Street 10 hardnekkig bleef ontkennen dat zijn beroving maandagavond te maken had met 'seksuele elementen', waren er woensdag nog maar weinig Britten die...

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Zeker voor de tabloids was er geen twijfel mogelijk: Davies ging maandagavond op Clapham Common in Londen 'voor een maaltijd' mee met een hem onbekende man, die hem vervolgens, met hulp van twee andere personen, beroofde. Clapham Common is, met Hampstead Heath, de bekendste Londense ontmoetingsplaats voor homoseksuelen.

'Cabinet Minister Quits in Gay Sex Scandal', kopte The Sun. 'Overdag is Clapham Common een attractief, gerespecteerd gebied, maar 's nachts veranderen de openbare toiletten en kinderspeelplaatsen bij de Windmill Drive in een no-go zone.' En juist daar vond de ontmoeting plaats.

Ook voor The Mirror was alles duidelijk: 'Shame of Gay Sex Cabinet Minister'. Davies was volgens de tabloid slachtoffer geworden van criminelen die er een gewoonte van maken homoseksuelen te benaderen en te beroven.

In het, althans aan de oppervlakte, seksueel nog altijd puriteinse Groot-Brittannië is seksualiteit, en homoseksualiteit al helemaal, nog steeds een beladen onderwerp. Hoewel één lid van Tony Blairs kabinet, minister voor Cultuur Chris Smith, openlijk een homoseksuele verhouding heeft en zes parlementsleden hun homoseksuele geaardheid niet onder stoelen of banken steken, dienen gezagsdragers nog altijd voorzichtig met het onderwerp om te gaan.

Zo duiken er regelmatig verhalen op over minister voor Handel en Industrie Peter Mandelson waarin die ervan wordt 'beschuldigd' homo te zijn. Vervolgens duikt de vrijgezel dan op in de media, met een mooie vrouw aan zijn zijde. Dinsdagavond viel in het BBC-programma Newsnight zelfs de goedgebekte presentator Jeremy Paxman stil, toen Times-journalist (en homo en voormalig parlementslid) Matthew Parris verklaarde dat 'Mandelson zeker gay is'. 'Laten we snel doorgaan', zei Paxman.

Britse tabloids staan vol met seks en vermoedelijk is nergens de reclame zo seksueel beladen als in Groot-Brittannië. Maar openlijk praten over seks blijft een probleem, evenals de combinatie van seks en politieke macht.

Het befaamdste geval waarin die combinatie tot de ondergang van een politicus leidde vond plaats in 1963, toen minister van Oorlog John Profumo zijn Waterloo vond nadat bekend was geworden dat hij een verhouding had met de call-girl Christine Keeler. Dat was nog tot daaraan toe, maar toen bleek dat Keeler ook naar bed ging met de Russische marine-attaché Ivanov, was Profumo's einde daar.

Een lange lijst namen die hetzelfde lot trof volgde: Lord Lambton en Lord Jellicoe (1973, call-girls), Allan Roberts (1981, liet zich in een Berlijnse SM-club aangelijnd uitlaten door een man in SS-uniform), Nicholas Fairbairn (1982, zelfmoordpoging van zijn minnares), Cecil Parkinson (1983, verhouding met zijn secretaresse) , Harvey Proctor (1987, homoseksualiteit en SM), George Galloway (1987, overspel in Griekenland - kop in The Star: 'I Bonked for Britain'), Ron Brown (1990, in de doucheruimte van het Lagerhuis achtervolgd door minnares), David Mellor (1992, verhouding met actrice met wie hij de liefde bedreef in Chelsea-outfit), Steven Norris (1993, vijf minnaressen - tegelijkertijd), Tim Yeo (1993, overspel), Earl of Caithness (1993, vrouw pleegde zelfmoord na ontdekking overspel): de lijst is eindeloos en bevat ministers en parlementsleden van alle partijen.

Ron Davies is vermoedelijk de volgende naam die eraan kan worden toegevoegd - of de verdachtmakingen nu op waarheid berusten of niet. Britse politici mogen zich wel met seks inlaten, maar alleen thuis, met alle deuren op slot, de gordijnen dicht en recht op en neer - en zelfs dan is het nog dubieus.

Want de ware Engelsman heeft geen seksleven maar een kruik, schreef Jeremy Paxman in zijn meest recente boek The English, 'hoe zij zich voortplanten is een van de mysteries van de westerse wereld'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden