Overschot rijk smelt weg door terugval in groei

Het begrotingsoverschot van minister Zalm van Financiën verdwijnt. Dit komt doordat de groei van de Nederlandse economie dit jaar lager uitvalt dan verwacht....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Zalm gaat in zijn recent gepubliceerde Voorjaarsnota nog uit van een optimistische economische groei van 3,25 procent voor dit jaar. Het begrotingsoverschot is een van de redenen waarom Zalm 'de meest succesvolle minister van Financiën' is genoemd.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde echter vrijdagmorgen een verrassend laag groeicijfer, 2 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. A. Schuiling, econome bij de Fortisbank, hield rekening met een groei van 2,8 procent voor dit kwartaal. De 2 procent van het CBS noopt haar de voorspelling voor het hele jaar omlaag bij te stellen tot 2,5 procent. H. Berendsen, econoom van de Rabobank, komt uit op hetzelfde cijfer.

Als het Centraal Planbureau (CPB) deze voorspellingen overneemt, is het overschot op de begroting van Zalm weg. De begrotingsvuistregel luidt dat 1 procent minder economische groei ongeveer 0,7 procentpunt afhaalt van het begrotingsoverschot. Schuiling rekent voor dat het door Zalm voorspelde overschot van 0,5 procent geheel is verdwenen bij een 0,75 procent lagere economische groei. Het CPB presenteert eind juni de aan de realiteit aangepaste cijfers.

Paars heeft in de Voorjaarsnota acht miljard gulden extra opgenomen voor vooral zorg en onderwijs. De dalende groei heeft voor deze uitgaven geen consequenties; in de begrotingssystematiek van Zalm liggen ze al vast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden