Overpeinzingen over Lowlands

Vier dagen Biddinghuizen hebben er zoals gebruikelijk aardig in gehakt. Het lijkt al weer weken geleden dat ik naar de polder afreisde om er te werken aan de tv-registratie van het Lowlands festival. Het waren dagen van 's ochtends negen tot 's nachts een uur of vier, waarbij er 's tussen twaalf en twee gepiekt moest worden.

Maar ik heb er met volle teugen van genoten, al ontbrak me zelfs de tijd goed te 'twitteren' naar de krant, laat staan dat ik de gelegenheid had dit blog naar behoren bij te houden. Excuses daarvoor.

Over de programmering van Lowlands dit jaar is al veel gezegd: weinig topacts, veel oude bekenden en nauwelijks debuterende spannende namen. En dat is allemaal waar. Vooral zaterdag was er een schreeuwend gebrek aan spraakmakende artiesten. Underworld, Breeders, N.E.R.D, Franz Ferdinand, Claw Boys Claw: het had ook het programma van vier jaar geleden kunnen zijn. Lastig als je dan 4 uur televisie te vullen hebt, helemaal wanneer steeds meer artiesten beperkingen opleggen aan de uitzendrechten. Zo 'mochten' van Franz Ferdinand alleen de eerste 3 liedjes en dus niet het spectaculaire This Fire uit de finale.
Vrijdag gaf The National een van de mooiste Lowlands optredens, maar helaas, hun beste liedjes kregen een veto. Het liedje This Is An Emergency hadden we met de redactie als dagelijkse uitsmijter bedoeld. Echter, het werd door de The Pigeon Detectives als opener in de Alpha tent zo belabberd gespeeld, en ook nog aan het begin van de set zodat het audio per definitie nog niet goed is afgesteld, dat die eer nu naar Let's Dance To Joy Division van de Wombats ging.

Als er iets is wat de Pigeon Detectives, Wombats en Fratellis gemeen hebben, dan is het behalve een voorliefde voor zeer simpele gitaardeuntjes een gebrek aan kwaliteiten om de grote Lowlands tenten in vervoering te brengen. Dat lukte Franz Ferdinand wel, net als de 'hallo daar zijn we weer' Editors. Goed dat ze er dus stonden al was het aardiger geweest als hun plek door bijvoorbeeld The Raconteurs, My Morning Jacket, Vampire Weekend The Last Shadow Puppets en MGMT was ingenomen.

Ja, ik weet het MGMT stond er wel, maar in hun India tent had ik graag een Fleet Foxes gezien, en MGMT had natuurlijk minimaal naar de Grosch gemoeten waar nu wel het achterhaalde We Are Scientists speelde.

Dergelijke klachten waren algemeen, en het aardige is dat ze in die zin ongegrond zijn omdat de organisatie al mijn wensen ook zelf al op een briefje had, maar als Vampire Weekend liever op vakantie gaat dan dat ze een zelfs dubbele gage ontvangen, en My Morning Jacket niet beschikbaar is, dan houdt het op.

Altijd beschikbaar zijn The Hives, Danko Jones, Dropkick Murphys, Roisin Murphy, Vive La Fete en de Editors en dat hebben we dus geweten.

De zaterdag werd wat mij betreft toch gered door de Sex Pistols omdat ze in ieder geval discussie uitlokten en spraakmakend waren. Naar een concert van de Sex Pistols in een grote zaal zou ik nooit gaan, maar tijdens een festival verheug ik me er op. Even die sneer van Johnny Lydon horen en meebrullen met Pretty Vacant en dan weer wegwezen. Drie minuten Pistols gaven me genoeg adrenaline om weer een dag voort te kunnen. Langer was ook niet nodig, en dat vonden de meesten. Natuurlijk liep de tent leeg, maar er kwam steeds weer een nieuwe aanwas van publiek dat even een blik wilde werpen op dit stel punk fossielen.

Was de helft van de concerten die zondag plaatsvonden naar zaterdag geplaatst, dan was het festival en ook onze tv-registratie veel beter in balans geweest, want zondag was het smullen en bleek de samenstelling van de uitzending vooral een kwestie van kill your darlings.

Lucky Fonz III, Fuck Buttons, Yeasayer, MGMT, Elbow, Sigur Ros en Simian Mobile Disco gaven prachtoptredens, en van hen verwacht ik de komende jaren nog heel veel festivalplezier. Maar of ze binnen afzienbare tijd een Alpha tent (17000 man) kunnen vullen, waag ik te betwijfelen. Wat dat betreft is het zelfs met de Editors minder hard gegaan dan ik vorig jaar voorspelde. De stap naar de sporthallen en stadions is door hen nog niet gezet. Het lijkt me ook geen goed teken als je luttele weken voor het piekmoment in het festival seizoen (nu dus) nog niet elders geboekt bent. Dus, zou ik zeggen, net als voor Lowlands breken er ook voor de Editors spannende tijden aan.

Welke band kan het aan volgend jaar de Alpha te vullen, zonder dat we roepen: alweer? Want hoe veel er in de kleine tenten aan nieuwe spannende muziek te horen was (White Lies, No Age, Holy Fuck, Toumast, Lykke Li, Laura Marling), ik denk dat het niet genoeg was. Er zijn vandaag zat leuke, verrassende, en goede bands voor maximaal duizend man publiek, maar wie kan er meer aan? Dat is de prangende vraag het komende rock 'n roll seizoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden