Overnamesom bladen VNU valt tegen
VNU wordt voor 1,25 miljard euro (2,75 miljard gulden) verlost van zijn papieren verleden. De uitgever verkoopt zijn tijdschriftengroep aan het Finse SanomaWSOY....
VNU krijgt minder voor zijn bladenpoot dan het hoopte toen het in december bladen als Libelle, Panorama en Knip in de etalage zette. Financieel topman F. Cremers noemt de 1,25 miljard onder de huidige marktomstandigheden een aanvaardbaar bedrag. 'Maar had je dat in december gezegd, dan was ik teleurgesteld geweest.'
VNU verkoopt zijn bladen omdat het zich geheel wil toeleggen op bedrijfsinformatie. Daartoe nam VNU in december voor 2,6 miljard euro de Amerikaanse marktonderzoeker ACNielsen over. Over de verkoop van de educatieve tak, waaronder Uitgeverij Malmberg, wordt nog gesproken met het Britse 3i. Die deal moet 200 tot 250 miljoen opleveren.
In december zei VNU ook van de tijdschriften af te willen omdat die conjunctuurgevoelig zijn. Dat bezwaar ziet de nieuwe eigenaar minder. Bestuursvoorzitter J. Rauramo van SanomaWSOY denkt dat de bladen minder last hebben van de economische troebelen. 'Vorig jaar adverteerden de internetbedrijven vooral in kranten. Die voelden veel meer pijn toen de internetzeepbel barstte.'
Rauramo zegt dat de aankoop van de VNU Tijdschriftengroep uitstekend past in de strategie van SanomaWSOY. Naast de publieksbladen krijgen de Finnen de websites Startpagina en Ilse, het distributiebedrijf Aldipress, en forse marktaandelen in België, Tsjechië en Hongarije in handen. Sanoma wordt daarmee het grootste mediaconcern van Scandinavië.
Nu is SanomaWSOY nog nummer 2, met een omzet van 1,4 miljard euro en een winst van 85 miljoen. Het bedrijf geeft naast tijdschriften kranten, boeken en leermiddelen uit. Het bezit een tv-zender, een distributiebedrijf, een drukkerij en boekwinkels.
Rauramo zei veel synergievoordelen te zien bij de overname van de consumentendivisie van VNU. 'We kunnen gezamenlijk papier inkopen, adverteerders bedienen en artikelen uitruilen.' De topman wilde niet zegggen hoeveel hij aan kostenvoordelen denkt te behalen.
Om de Nederlandse buit binnen te halen, leent SanomaWSOY 1,2 miljard euro van de bank. Het gaat ook niet-kernactiviteiten afstoten. De meest waarschijnlijke kandidaten zijn de winkels, restaurants en bioscopen die de Finnen nu nog in hun bezit hebben.
Cultuurverschillen ziet Rauramo niet als een beletsel voor de overname. Om de continuïteit te waarborgen zet SanomaWSOY een Nederlander aan het hoofd van zijn Nederlandse divisie. T. Bouwman, voormalig uitgever van de Weekbladpers, stapt van VNU over in Finse dienst.
Eén cultuurverschil openbaarde zich wel de afgelopen weken, grapt Rauramo: 'Jullie Nederlanders zijn keiharde onderhandelaars'. VNU-topman Cremer geeft dat toe: 'We hadden donderdagavond om kwart over elf een akkoord. Maar tot acht uur waren we nog in gesprek met een andere partij.' Hij wilde niet zeggen wie, maar eerder werd bekend dat de participatiemaatschappij CVC belangstelling had getoond.