Overname Vlietland Ziekenhuis ongewis

NMa dreigt koop door zorgverzekeraar DSW te blokkeren...

Van onze verslaggeefster Carlijne Vos

amsterdam De overname van het noodlijdende Vlietland Ziekenhuis door een coöperatie van onder meer de Schiedamse zorgverzekeraar DSW is onzeker. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vreest dat de keuzevrijheid van de consument in het geding is en gaat een vervolgonderzoek uitvoeren. DSW en het Vlietland Ziekenhuis zijn ‘verbijsterd’.

‘Als dit de uitkomst is van negen maanden onderzoek, dan hebben ze niet veel van onze bedoelingen begrepen’, zegt bestuursvoorzitter Gerrit-Jan van Zoelen van het Vlietland. ‘Alsof wij uit zijn op winstbejag. Er wordt helemaal geen winst uitgekeerd aan de leden.’

DSW wilde het Vlietland Ziekenhuis, dat na de oplevering van het nieuwe ziekenhuis in Schiedam in financiële problemen is gekomen, redden door een overname via een coöperatie. Daarin nemen behalve de zorgverzekeraar ook huisartsen, verpleeghuizen uit de regio en zorgpersoneel van het ziekenhuis deel. Door de zorgverleners meer betrokken te maken, zou de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren, was het idee.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de NMa vrezen echter dat de fusie de keuzevrijheid van de consument beperkt. Het risico bestaat volgens beide toezichthouders dat patiënten door belanghebbende huisartsen gericht naar het Vlietland Ziekenhuis worden gestuurd. Het ziekenhuis op zijn beurt zou patiënten doorsturen naar de drie deelnemende verpleeghuizen. Nieuwe toetreders zouden hierdoor afgeschrikt kunnen worden, denkt de NMa.

Bovendien bestaat de vrees dat alleen verzekerden van DSW toegang tot het Vlietland Ziekenhuis krijgen. Door het gebrek aan concurrentie zou dan de verzekeringspremie omhoog kunnen gaan. De NMa gaat in haar vervolgonderzoek kijken hoe groot dit risico is.

Volgens Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW, zien de toezichthouders ‘beren op de weg die er helemaal niet zijn’. De vrees dat verzekerden van andere zorgverzekeraars geweerd zouden worden door het Vlietland noemt hij ‘bespottelijk’. ‘Wij willen graag zoveel mogelijk klanten natuurlijk.’

Ook de vrees dat er een dure ‘Vlietlandpolis’ zou ontstaan als DSW het monopolie heeft in de regio wijst hij af. ‘Wij zijn een onderlinge waarborgmaatschappij, waarbij iedereen dezelfde polis heeft, dus dat kan helemaal niet.’

Het meest schrijnend vinden Van Zoelen en Oomen de verdenking dat huisartsen zich in hun voorschrijfgedrag zouden laten leiden door financiële prikkels. ‘Een regelrechte aanval op de integriteit van de huisarts’, aldus Van Zoelen.

Het Vlietland Ziekenhuis gaat zich komende tijd met de coöperatieleden beraden op een antwoord. De acute financiële nood is voorbij, dus een dreigend faillissement is van de baan. ‘We gaan in afwachting van vervolgstappen dus vrolijk door met onze activiteiten vanuit de coöperatie’, aldus Van Zoelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden