Overname T-Mobile USA door AT&T krijgt warm onthaal

Van onze verslaggeverWouter Keuning

Amsterdam - Beleggers reageerden maandag zeer opgetogen op de plannen die het Amerikaanse telecombedrijf AT&T en Deutsche Telekom afgelopen weekend bekendmaakten. De Amerikanen willen T-Mobile USA overnemen van Deutsche Telekom voor 28 miljard euro.


Hoewel de overname nog goedgekeurd moet worden door het Amerikaanse ministerie van Justitie en door de telecomtoezichthouder FCC, zaten vrijwel alle telecomfondsen gisteren in de lift. Deutsche Telekom zelf was met een plus van ruim 13 procent de grootste stijger, maar KPN, Telefónica, BT, France Telecom en Vodafone zagen de waarde van hun aandelen toenemen met percentages tussen 1,7 en 4 procent.


Het enthousiasme was onder meer het gevolg van de hoogte van het overeengekomen bod, dat deels contant en deels in aandelen AT&T wordt betaald. De 28 miljard euro is ruim zeven keer de winst die T-Mobile USA in 2010 maakte. In de laatste vijf jaar werd bij overnames in de telecomsector nooit meer betaald dan 4,5 keer de winst van het over te nemen bedrijf. De overname betekent dan ook de grootste in de sector in de afgelopen tien jaar.


Deutsche Telekom wil de inkomsten uit de verkoop gebruiken om een deel van haar schuld van 42,3 miljard euro af te lossen. Ook wil het bedrijf voor 5 miljard eigen aandelen inkopen. Afgaande op de koersstijgingen van gisteren, speculeren beleggers erop dat de overige 10 miljard euro voor een groot deel wordt geïnvesteerd in overnames van (delen van) andere telecombedrijven.


Dat de koerswinsten van de telecombedrijven nog relatief beperkt bleven, heeft alles te maken met het feit dat de overeenkomst nog goedgekeurd moet worden. Dat proces zal sowieso een jaar duren, verwachten analisten, en is zeker nog geen gelopen race. De overname van T-Mobile USA houdt een sterke consolidatieslag in op mobiel gebied in de VS. De huidige marktleider Verizon wordt na de overname tweede. In de nieuwe situatie heeft AT&T bijna 130 miljoen abonnees, Verizon heeft er ruim 100 miljoen. Samen hebben ze dan zo'n 70 procent van de markt in handen. Voor die situatie waarschuwde de FCC al in mei vorig jaar - dus al voordat de overnameplannen van AT&T bekend werden.


Als AT&T en Deutsche Telekom hun zin krijgen, krijgt het Duitse concern 8 procent van de aandelen van AT&T in handen en daarmee bemachtigt het ook een zetel in de raad van bestuur van het Amerikaanse bedrijf. De verkoop van haar Amerikaanse mobiele activiteiten past in de nieuwe strategie van Deutsche Telekom. Daarin legt ze de nadruk op de Duitse thuismarkt en de rest van Europa.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden