Overname Sabena door Swissair weer vertraagd

De overname van Sabena door Swissair dreigt opnieuw vertraging op te lopen. De Europese Commissie heeft ernstige bezwaren tegen het aanbod van de Belgische regering om de sociale lasten van de luchtvaartmaatschappij met 7,6 procent te verlagen....

Van onze correspondent

BRUSSEL

Sabena, waarin Air France nu nog een belang van 37,5 procent heeft, worstelt met hoge loonkosten. Om het noodlijdende bedrijf aantrekkelijker te maken voor een overnamepartner, poogt de directie in overleg met de regering om de sociale lasten te verminderen. Aanvankelijk werd gedacht aan de uitvlagging van de dure piloten naar Luxemburg, maar dat plan stuitte op onoverkomelijke bezwaren.

Als compromis stelde de Belgische regering vervolgens voor om Sabena gedeeltelijk vrij te stellen van sociale lasten, wat een jaarlijkse kostenbesparing oplevert van circa 650 miljoen frank (35 miljoen gulden). Maar binnen de Europese Commissie wordt dat idee vol argwaan bekeken. Een beslissing is nog niet genomen, maar Van Miert waarschuwt bij voorbaat dat de operatie waarschijnlijk geen genade kan vinden in de ogen van de Commissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden