nieuwsAEB Amsterdam

Overname noodlijdend afvalbedrijf van de baan

De pogingen het noodlijdende Amsterdamse Afvalenergiebedrijf te verkopen aan een bedrijf dat in publieke handen is, zijn op niets uitgelopen. Het Amsterdamse stadsbestuur koerst nu af op een veiling van de grote vuilverbrander.

In juni kwamen vier van de zes verbrandingsovens van AEB stil te liggen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dat schrijven verantwoordelijk wethouders Sharon Dijksma (PvdA) en Marieke van Doorninck (GroenLinks) vrijdagmiddag in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. Vuilverbrander en energiebedrijf HVC, dat in handen is van 46 gemeenten en zes waterschappen, was de grote voorkeurskandidaat van het Amsterdamse stadsbestuur. HVC zou in de ogen van het college de meeste garantie bieden dat het Amsterdamse huisvuil in toekomst wordt opgehaald en gerecycled, en dat de 35 duizend Amsterdamse huishoudens die via het warmtenet van AEB hun huizen verwarmen er warmpjes bij blijven zitten.

Maar HVC ziet van een deal af. De belangrijkste reden is volgens Amsterdam dat HVC zelf alleen huis- en bedrijfsafval verwerkt, terwijl bij AEB ook andere typen afval binnenkomen. Dat past niet in het ‘risicoprofiel’ van HVC, schrijven wethouders Dijksma en Van Doorninck.

Stevige claims

Dat de bedrijfsvoering van AEB de nodige risico’s kent, is de afgelopen maanden gebleken. In juni besloot de directie van het bedrijf, dat voor 100 procent eigendom is van de gemeente, om vier van de zes verbrandingsovens stil te leggen. Door aanhoudende storingen en brandjes was het niet meer verantwoord ze aan de gang te houden. Sindsdien lijdt het bedrijf dagelijks enorm verlies. Er is geld nodig om de reparaties uit te voeren en er wachten er ook nog stevige claims van klanten die hun afval ineens niet meer kwijt konden bij AEB.

De gemeente moest bovendien enorme inspanningen leveren om te voorkomen dat afval zich in de straten van Amsterdam zou ophopen, en met lapmiddelen de warmtevoorziening van duizenden Amsterdamse huishoudens veiligstellen. 

De Amsterdamse politiek heeft de afgelopen maanden in grote meerderheid besloten dat AEB gedeeltelijk verkocht moet worden. Dat zou beter zou zijn voor de bedrijfsvoering en de financiële risico’s beperken die de stad nu loopt. Maar er volgde veel discussie over de vraag wie die eigenaar dan moest worden. Verantwoordelijk wethouder Udo Kock (D66) stapte vorige maand op toen bleek dat de rest van het stadsbestuur niet instemde met zijn plan om de het hele afvalbedrijf over te doen aan het particuliere bedrijf Beelen. De rest van het bestuur wilde dus een overname door HVC verkennen.

Veiling

Nu die op niets is uitgelopen, komt optie drie op tafel: ‘een competitief verkoopproces’, feitelijk een veiling waarbij verschillende bedrijven kunnen bieden op (onderdelen) van AEB. Dat proces wordt op dit moment voorbereid door de gemeente.

Positief is volgens Dijksma en Van Doorninck dat de reparaties van twee van de vier gedoofde ovens inmiddels bijna klaar zijn. Binnen twee weken kunnen die weer in gebruik worden genomen. En ‘er wordt hard gewerkt om de andere twee later dit jaar weer operationeel te krijgen’, schrijven de wethouders. ‘Daardoor worden de financiële waarde en gezondheid van het bedrijf vergroot.’

Maar voor het zo ver is moet Amsterdam nog wel een keer flink de portemonnee trekken. Het college vraagt de gemeenteraad om 45 miljoen euro aan ‘noodsteun’, bovenop de 35 miljoen die het deze zomer al in het bedrijf stopte. Dijksma en Van Doorninck hopen wel dat een deel van dat geld terug zal komen, door de ‘verkoop van bezittingen’ van AEB. Maar garanties worden in de brief niet gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden