Overname KBB door Vendex stap dichterbij

De al maanden slepende voorgenomen overname van KBB door Vendex is een stap dichterbij gekomen. Beide warenhuisconcerns maakten vrijdagmiddag bekend dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in een voorlopig oordeel geen onaanvaardbaar grote machtsposities ziet op het terrein van warenhuizen en onroerend goed in belangrijke winkelcentra....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit zijn de belangrijkste mogelijke struikelblokken voor het samengaan van Vendex (onder meer Vroom & Dreesmann) en KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis). Vendex-topman J. Hessels verklaarde eerder dat de overname niet door zou gaan als de nieuwe combinatie één van zijn warenhuizen zou moeten afstoten.

Over de productgroepen, het derde probleemgebied, laat de NMa zich in haar voorlopige visie nog niet uit. Bij 22 productsoorten, waaronder baby-artikelen en lingerie, krijgt de nieuwe warenhuisgroep mogelijk een te dominante positie. Hessels wilde deze week bij de presentatie van de halfjaarcijfers niet zeggen of hij bereid is mode- of baby-artikelenwinkels af te stoten om de overname van KBB mogelijk te maken.

Beide concerns en hun concurrenten kunnen de komende weken nog eens hun mening geven over het voorlopige oordeel van de NMa. De 'kartelpolitie' neemt uiterlijk 7 oktober een definitieve beslissing. Mochten Vendex en KBB het groene licht krijgen, dan wacht hen nog een hobbel. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft een grote groep aandeelhouders gemobiliseerd die het bod van Vendex (1,7 miljard gulden ofwel 145 gulden per aandeel KBB) te laag vindt.

De NMa, de afgelopen week ook al in het nieuws met een beslissing over de omroepgegevens, besloot vrijdag tevens dat de Nederlandse dierenartsen met onmiddellijke ingang de onderlinge concurrentiestrijd moeten aangaan. Volgens de NMa zijn de gebruikelijke tariefafspraken tussen de dierenartsen in strijd met de concurrentieregels. De dierendokters mogen voortaan bovendien reclame maken.

De branchevereniging van dierenartsen is verbaasd over de uitspraak. Prijsafspraken bestaan al jaren niet meer, aldus de genezers. 'Zij zeggen dat wij dingen doen die we niet meer doen', aldus secretaris T. Jorna van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde.

Wel publiceert de branchevereniging jaarlijks een 'berekeningswijze', een soort adviestarief. 'Die biedt de eigenaar van een praktijk handvaten welk tarief hij moet hanteren', legt Jorna uit.

Volgens de NMa zijn de adviezen van de KNMvD minder onschuldig. 'Het wordt natuurlijk gepresenteerd als een adviestarief, maar het blijkt dat dat advies heel gedetailleerd is opgebouwd', aldus een woordvoerster van de kartelpolitie. Uit het NMa-onderzoek bleek dat veel dierenartsen het adviestarief hanteren. Zo'n 85 procent van de dierenartsen is aangesloten bij de KNMvD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden