Overname gaat veel banen kosten

De overname van Ziggo door het Amerikaanse Liberty Global gaat, als het allemaal doorgaat, mogelijk honderden banen kosten. Daarbij zijn gedwongen ontslagen niet uitgesloten. Tegelijk worden de bestuurders van Ziggo door hun aandelenpakketten multimiljonair, voor zover ze dat nog niet waren.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILCO DEKKER

AMSTERDAM - Liberty Global biedt 34,53 euro per aandeel voor Ziggo, waardoor het bod uitkomt op 10 miljard euro. Voor een aandeel wordt 11 euro in contanten betaald en de rest in aandelen Liberty Global. Het grootste aandelenpakket (ruim 513 duizend stuks) heeft president-commissaris Andrew Sukawaty. Zijn aandelen worden met de overname 17,7 miljoen euro waard.

Het pakket van voormalig Ziggo-topman Bernard Dijkhuizen komt met het bod uit op 11,85 miljoen euro. Dijkhuizen verzilverde vorig jaar al voor 6,75 miljoen euro aan aandelen, waardoor zijn totale inkomsten oplopen naar 18,6 miljoen euro.

De aandelen van 'chief technology officer' Paul Hendriks worden 13 miljoen euro waard. Financieel bestuurder Bert Groenewegen houdt aandelen ter waarde van 8,7 miljoen euro. Hij verzilverde vorig jaar voor al 3,4 miljoen, waardoor hij straks de 12 miljoen euro passeert. De resterende aandelen van commercieel directeur Marcel Nijhoff - die vorig jaar voor 10 miljoen euro cashte - zijn nu 4 miljoen euro waard.

Concrete getallen voor het banenverlies werden maandag niet genoemd, maar Europees directeur Diederik Karsten van Liberty Global liet weten dat gedwongen ontslagen waarschijnlijk niet kunnen worden uitgesloten. Groenewegen voorspelde dat de werkgelegenheid bij Ziggo op termijn wel zal toenemen.

Volgens vakbond CNV Publieke Zaak gaan 'honderden banen' banen verloren, vooral bij uitvoerende functies. 'En dan bedoel ik niet honderd of tweehonderd, maar écht honderden', zegt CNV-bestuurder Anselma Zwaagstra. 'Als je twee dochters bij elkaar voegt krijg je heel veel dubbelingen.' Bij Ziggo werken nu 2.500 mensen, bij UPC 1.700.

Wie na het afronden van de overname in elk geval vertrekt, is de nieuwe Duitse Ziggo-topman René Obermann. Hij was op 1 januari net begonnen, maar liet maandag weten 'gekomen te zijn om een onafhankelijk bedrijf te leiden'. Daarnaast sprak hij van een 'professionele' overweging. Zijn vorige werkgever Deutsche Telekom is een belangrijke concurrent van Liberty Global.

Hoeveel Obermann bij zijn vertrek meekrijgt, is niet duidelijk. Volgens het Duitse dagblad Rheinische Post krijgt hij drie jaarsalarissen van in totaal 2,25 miljoen euro en een 'tekenbonus' van 2,45 miljoen euro uitbetaald. Een woordvoerder van Ziggo kon dat desgevraagd niet bevestigen.

Het aandeel Ziggo sloot in Amsterdam bijna 3 procent lager, op 32,30 euro. Beleggers hadden gerekend op een hoger bod. Bovendien valt tegen hoe weinig Liberty Global in contanten betaalt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden